Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Iwona" <i...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser Philadelphia?
Date: Mon, 22 Mar 2004 08:01:32 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 46
Message-ID: <c3m31c$nq8$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <c393bf$pfk$1@absinth.dialog.net.pl> <c3lbf8$hcm$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1835.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1079938926 24392 62.87.227.43 (22 Mar 2004 07:02:06
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Mar 2004 07:02:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195856
Ukryj nagłówki
:: Solana :: ( s...@h...NO-SPAM.com ) napisał:
>
> "Iwona" <i...@W...pl> skrev i meddelandet
> news:c393bf$pfk$1@absinth.dialog.net.pl...
> > Będąc w Szwecji miałam okazję spróbować wielu przysmaków ich kuchni.
> M.in.
> > jadłam deser lodowy pod nazwą "Chees cake".
>
> Pierwsze slysze, ze jest to szwedzki przysmak....
> Nazwa sugeruje zupelnie inne pochodzenie.
Może wiesz lepiej, ale to u nich jadłam...i o to mi chodziło.
Jakie jest pochodzenie - diabli wiedzą, natomiast my porozumiewamy się w
jęz. angielskim i stąd taka nazwa (być może). Po szwedzku i tak bym nie
zrozumiała;)
> Sadze, ze oni tu daja Philadelphie, bo nie ma w sklepach typowego
> bialego sera. Mozna kupic cos w stylu polskiego homogenizowanego,
> naturalnego, ktory mozna bylo kupic w czasach mojego dziecinstwa :-)
> Moze ktos pamieta, taki z niebieskim wieczkiem :-)
Jasne pamiętam, to był na owe czasy mój ULUBIONY serek;)
>
> Wracajac do Philadelphii: ser ten jest dosc specyficzny. Nadaje sie
> doskonale na slono jak i na slodko. W pieczeniu mozna go zastapic
> zwyklym twarogiem, chociazby dlatego, ze "cheese cake" charakteryzuje
> sie masa grudkowata.
W przepisie mam podane, żeby dokładnie zmiksować, aby nie było grudek(!)
> jakby ktos bardzo
> zapragnal oraz mial pod reka oryginalna Philadelphie, moge jakis cos
> przetlumaczyc.
To jak to jest z tą Philadelphią - można ją zastąpić konkretnym serem
(nazwa) czy też nie?
Ja zrobiłam ten deser dodając zwykły (mazurski) twarożek. Musiałam go
p_o_rz_ą_d_n_i_e zmiksować, ale mam wrażenie, że i tak czegoś brak mojemu
deserowi i stąd te pytania o tę Philadelphię.
Iwona
|