Data: 2011-09-15 20:00:45
Temat: Re: śladowe ilości WTF - skąd?
Od: "eMonika" <m...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "lamia" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:j4tkri$h7q$1@node2.news.atman.pl...
> Oliwki (tanie 'carreforur') - skład: oliwki zielone,woda,sól, regulator
> kwas: kwas mlekowy. Może zawierać śladowe ilosci ryb, orzechów, gorczycy,
> laktozy.
> - skąd te śladowe ilości czegotam-kolwiek w cholernym wszystkim? (ryby w
> oliwkach? dałabym głowę, że oliwki są vege... )
Bo w tej samej fabryce, a nawet na tej samej linii produkcyjnej produkowane
są produkty zawierajace ww składniki (potencjalne alergeny).
Pomimo mycia linii produkcyjnej pomiędzy różnymi cyklami, moze pozostać
śladowa ilosć innego produktu.
Dla przecietnego człowieka/konsumenta to nie ma znaczenia, ale dla osoby
silnie uczulonej kontakt nawet ze sladową ilością alergenu moze grozic nawet
wstrząsem anafilaktycznym (i zgonem), więc producenci muszą ostrzegać.
:-) Monika
|