Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.n
ews.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "annzaw" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie po królewsku!
Date: Sat, 10 Feb 2007 16:28:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <eqkobt$l2e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dko5.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1171121341 21582 83.24.18.5 (10 Feb 2007 15:29:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Feb 2007 15:29:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290909
Ukryj nagłówki
Użytkownik "PabloGT" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam Grupe!
>
> Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
> bedzię większy pożytek no to jedziemy.
> Śledź po królewsku
> 1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
> 4 duze cebule
> 1/2 szklanki octu 6%
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1 łyżka miodu
> 1/4 szklanki oleju
> 1 liść laurowy
> 2-3 ziarnka ziela ang
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
> Smakuje od drugiego dnia, a stac w lodówce może nawet i 10dni (ale raczej
> nie ma szans)
>
> smacznego
>
>
> PabloGT
>
Witam,
Ja mam również przepis na pyszne śledzie i pomyślałam że się powinnam
podzielić.
1/4 kg śledzi
2 cebule duże
2 łyżki miodu (ja osobiście dodałam troszkę więcej)
garść rodzynek
sok z jednej cytryny
1 puszka (mała) koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju, dodać miód, sok z cytryny,
przecier pomidorowy, (posolić, popieprzyć, dodać troszkę cukru). Wszystko
zagotować, lekko przestudzić i układać śledzie.
Do jedzenie dobre następnego dnia.
Polecam i Smacznego
Ania
|