Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie po królewsku!
Date: Sat, 10 Feb 2007 19:09:52 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <eql1pg$7a9$1@inews.gazeta.pl>
References: <eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: coe188.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1171130992 7497 83.31.184.188 (10 Feb 2007 18:09:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Feb 2007 18:09:52 +0000 (UTC)
X-User: marsjasz74
In-Reply-To: <eqhubt$aq$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290928
Ukryj nagłówki
PabloGT napisał(a):
> Witam Grupe!
>
> Przepisuje przepis na pyszne śledzie, więc pomyślałem że przepisze go tu i
> bedzię większy pożytek no to jedziemy.
> Śledź po królewsku
> 1kg sledzi (pisze ze marynowne z oleju)
> 4 duze cebule
> 1/2 szklanki octu 6%
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1 łyżka miodu
> 1/4 szklanki oleju
> 1 liść laurowy
> 2-3 ziarnka ziela ang
> dwie garscie rodzynek
>
> Cebule pokroic dodac ocet cukier wode miod i olej.
> Gotować przez 40min, powoli mieszając
> Po ugotowaniu dodac rodzynki, wymieszac i odtsawić by wystygło.
> W naczyniu układać warstawami pokrojone śledzie i to coś co wystygło.
> Smakuje od drugiego dnia, a stac w lodówce może nawet i 10dni (ale raczej
> nie ma szans)
>
> smacznego
>
>
> PabloGT
>
>
robilem bardzo podobnie ale ostatnio nie dodaje octu tylko uzywam
gotowych sledzi wiejskich lisnera... oprocz oleju zawieraja rowniez ocet...
wywalam z nich jedynie cebule i dodaje pozniej ugotowana...
|