Data: 2017-09-17 17:58:29
Temat: Re: sliwki - biały osad
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .09.2017 o 17:31 yapann <y...@o...pl> pisze:
> Hej,
>
> Sparzyłam węgierki wrzątkiem (chwilę stały we wrzatku),
> po wyschnięciu prawie całe były w białym osadzie - jakby spryskane
> wapnem:
>
> - czy to naturalne zjawisko?
W przypadku węgierek (damascenek) to naturalny nalot wosku.
Myślę, że inne gatunki również mogą mieć ten nalot, choć słabiej
zaznaczony.
http://www.mojegotowanie.pl/smak-i-styl/wegierki-dam
ascenkami-zwane
http://www.polskieradio.pl/9/3852/Artykul/1236619,Ja
k-zrobic-powidla-ze-sliwek
Ale to może być też torbiel śliwy, ta wygląda zupełnie inaczej i
rozpoznasz bez wątpliwości:
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/sli
wki/jakie_choroby_atakuja_sliwy,p36683309
Zazdroszczę śliwkowych przetworów...
--
Trefniś
|