Data: 2017-09-17 18:11:19
Temat: Re: sliwki - biały osad
Od: "yapann" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
torbiel na każdej śliwce po oblaniu normalnie wyglądających owoców wrzątkiem
? bez sensu ...
Osad jest wyłącznie czymś na owocu. Schodzi przy potarciu i na palcu jest
jak kreda, czuć mikrogrudki.
To wosk się rozumiem jakoś we wrzątku wytrąca.
"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.y6pvzr2lmtaby1@tncap.wroclaw.vectranet.pl...
> W dniu .09.2017 o 17:31 yapann <y...@o...pl> pisze:
>
>> Hej,
>>
>> Sparzyłam węgierki wrzątkiem (chwilę stały we wrzatku),
>> po wyschnięciu prawie całe były w białym osadzie - jakby spryskane
>> wapnem:
>>
>> - czy to naturalne zjawisko?
>
> W przypadku węgierek (damascenek) to naturalny nalot wosku.
> Myślę, że inne gatunki również mogą mieć ten nalot, choć słabiej
> zaznaczony.
>
> http://www.mojegotowanie.pl/smak-i-styl/wegierki-dam
ascenkami-zwane
> http://www.polskieradio.pl/9/3852/Artykul/1236619,Ja
k-zrobic-powidla-ze-sliwek
>
> Ale to może być też torbiel śliwy, ta wygląda zupełnie inaczej i
> rozpoznasz bez wątpliwości:
> http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/sli
wki/jakie_choroby_atakuja_sliwy,p36683309
>
> Zazdroszczę śliwkowych przetworów...
>
> --
> Trefniś
|