Data: 2000-09-28 16:42:15
Temat: Re: smalec
Od: "Magdalena W." <z...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
krycha wrote in message <8qvcva$dn4$1@news.tpi.pl>...
>
>Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:8qv3gm$4ib$...@h...uw.edu.pl...
>> czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>
>Słoninkę kroi się w drobną kostkę, wrzuca do garnka i przetapia.
>Pilnować, aby skwarki nie spiekły się zbyt mocno.
>Pod koniec, tuż przed wyłączeniem ognia pod garnkiem, wrzucić starte jabłko,
>kruche i winne.
>Uwaga burzy się.
>Smalec jest wtedy biały i oczywiście smaczny.
>Pozdrawiam Krystyna.
Moja mama dawala jablko+cebula+majeranek. Cebula smazyla sie chwile ze smalcem,
majeranek na moment przed wylaczeniem, jablko w chwile po majeranku.
Ja kiedys przetestowalam wersje nieortodoksyjna, mianowicie wzielam cebule (chyba
nawet 3 sztuki) i chili (nieduzo) i wyszlo obledne! No, ale ja wszystko lubie na
ostro, takie zboczenie ;-))
Magda
|