Data: 2001-12-14 21:08:30
Temat: Re: sos do schabu.
Od: <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Witam !
> > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki
ż > eby polać mięsko). Czy ktoś może mipodać przepis?
Elegancki sos - kila cienutkich mlodych cebulek jeszcze ze szczypiorem
calkowicie poszatkowac, nie za cienko. Moze tez byc 4 -5 garsci samego
szczypioru.
W miseczce wymieszac szczypior z kilkoma garsciami koperku, dodac lyzke
musztardy i dobrze wymieszac. Na patelni z tluszczem (dobry jest ze
smazenia) chwile to podsmazyc az zacznie to pieknie pachniec i szczypior
troche sie przysmazy. Dodac pol szklanki bialego wina, zamieszac, powoli
dobrowadzic do wrzenia i od razu wylaczyc doplyw ciepla czy gazu. Polewac
tym upieczony i pokrojony w plasterki schab.
******
m-gosia
******
|