Data: 2002-07-05 11:20:58
Temat: Re: sos do spaghetti (P)
Od: oshin <o...@d...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magi napisał:
>Użytkownik <a...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:ag1avb$4rq$...@n...tpi.pl...
>> Czesc
>> Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi
juz sama nie wiem, kto co podal, wiec wrzuce wszystko co mam
(wiekszosc z grupy):
Spaghetti alla carbonara
400 g makaron
100 g boczek wędzony
4 jaja
100 g parmezan
sól pieprz gałka muszkatołowa
Gotujemy makaron. Kroimy bekon/boczek w drobną kostkę i smażymy na
patelni, aż będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka.
Roztrzepujemy je dokładnie widelcem, dodajemy parmezan, przyprawiamy
solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do garnka,
polewamy mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z
wytopionym tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod
wpływem temperatury makaronu i bekonu. Podajemy natychmiast.
Spaghetti megusiowe
makaron
3 łyżka oliwa
3 łyżka mąka
2 łyżka wywar drobiowy
1 puszka koncentrat pomidorowy
2 łyżka śmietana
1 łyżeczka cytryna
bazylia
majeranek
pieprz biały
3 plaster boczek
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac make i podsmazyc na zloto-brazowy
kolor. Nastepnie w garnczku zalac bulion wrzaca woda, ok 1/2 litra.
Wymieszać i dolać do podsmazonej mąki na patelni. wlewać powoli ciagle
mieszajac, az znikna grudki. dalej dodac koncentrat, ok 2/3
puszczeczki, wymieszac, dodac przyprawy, smietane i sok z cytryny. na
koncu dorzucic pociete w paseczki i podsmazone miesko (boczek).
Spaghetti picchio pacchio
makaron
2 pomidory
oliwa
cebula
1 ząbek czosnek
pieprz
bazylia
Sparzyć i obrać pomidory, usunąć pestki i odlać sok do szklanki. Na
patelni podsmażyć na oliwie cebulkę pokrojoną w plastry i czosnek.
Dodać pokrojone pomidory, dolać sok z odlany z pomidorów. Doprawić
solą pieprzem i bazylia do smaku i podsmażyć ok 6-8 minut. Ugotować
makaron al dente Odcedzić i pomieszać całość z sosem,
Spaghetti z cukinią i ricottą
1 cukinia
oliwa
czosnek
twaróg
owczy, ricotta
pieprz
bazylia
makaron
Obrać cukinie i pokroić ją drobno następnie opłukać i osuszyć. Usmażyć
na patelni z oliwa z oliwy na zloty kolor, potem należy zabrać ja z
ognia i osuszyć na papierze pergaminowym (Włosi często tak robią ze
smażonymi warzywami) Na pozostałym oleju podsmażyć rozgniecione ząbki
czosnku (nie za długo). Potem należy ugotować makaron al dente
(kokardki, rurki) w słonej wodzie i potem po ugotowaniu należy go
odcedzić i pomieszać z olejem z patelni. Następnie trzeba dodać
cukinie i posypać danie tartym oscypkiem i pieprzem. Ozdobić bazylią
Spaghetti z czosnkiem
makaron
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka masło
1/2 kostki bulion
1/2 szklanka śmietana
słodka
sól
pieprz biały
2 łyżka parmezan
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, aż zmatowieje. Dodać
śmietankę, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Dodać kostkę, dusić
następne 5 minut, dobrze wymieszać od czasu do czasu. Ugotować makaron
al dente. Sos będzie rzadki aż do momentu dodania sera, kiedy to
natychmiastowo tężeje. Ser dodać do sosu tuz przed wylaniem sosu na
makaron. Podać natychmiast na gorących talerzach.
Spaghetti z kaparami
oliwa
cebula
czosnek
kapary
oliwki
pomidory
makaron
bazylia
natka pietruszki
sól
pieprz
rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona,
chwile posmaż, następnie dorzuć 1-2 ząbki czosnku pokrojone i kilka
kaparów (z zalewy wody z solą - a nie z octu) oraz kilka (kilkanaście)
czarnych oliwek. Do tego pokrój grubo - tak na 4 części, pomidory w
skórce. Powinno byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorów (nie
więcej - bo dają dużo płynu) + bazylia + pietruszka (tak pól pęczka) +
sól + pieprz. Po 10 min. sos gotowy. Na wierzch, już bez duszenia,
można dodać jeszcze odrobinę świeżej bazylii i pietruszki i kilka
kaparów. Najlepsze z makaronem penne (skośnie cięte rurki).
Spaghetti z tuńczykiem
makaron
tuńczyk
cebula
czosnek
oliwki
oregano
zioła prowansalskie
pieprz
parmezan
1. Makaron (najlepiej grube rurki albo kokardki) 2. Do tego puszka
tuńczyka w oleju z cebulka i czosnkiem oraz oliwkami które podgrzewam
na patelni no i oczywiście trochę oliwy z oliwek 3. Do tego przyprawy
czyli oregano zioła prowansalskie pieprz ziołowy (można to przyrządzić
w wersji z sosem pomidorowym) no i to wszystko 4. makaron najlepiej
żeby był al dente 5. posypać parmezanem lub startym serkiem
Spaghetti ze szpinakiem
makaron
pomidory suszone
szpinak
ser Grana Padano
oliwa
Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket),
liście szpinaku i ser Grana Padano, oliwa. Szpinak wrzucić do wrzątku
na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody, można dodać lodu, by
zachował zielony kolor. Wycisnąć z wody, pokroić, ale nie za cienko.
Na oliwę wrzucić szpinak, ostra czerwona papryczkę (czuszke), pół
ząbka czosnku, pomidory. W międzyczasie ugotować spaghetti. Ugotowane
(nie hartować wodą!) Wrzucić na patelnie do szpinaku. Całość na
talerzu posypać startym serem Grana Padano. Można go zastąpić
parmezanem, ale tez oryginalnym (byle nie tym, co sprzedają w
torebkach w sklepach).
Spaghetti z mozarella
mozarella
pomidory
makaron
bazylia
czosnek
oliwa
mozarelle na kawalki
pomidory na kawalki (ze 3 pomidory)
2 zabki czosnku swierzego a ze 4 starego scieramy
bazylia podarta
wszystko do miski i zalewamy oliwa
gotujemy makaronik 8 minut i wrzucamy do miski
i zjadamy
--
oshin
-----
pewne rzeczy sa, a niektorych nie ma...
|