Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: surówka z białej kapusty - jak
Date: Mon, 2 Nov 2009 09:51:32 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 35
Message-ID: <hcm76e$h5k$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hc8vrg$ap0$1@inews.gazeta.pl> <hc95q9$hhr$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hcfldd$j1g$2@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.195.101
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1257152526 17588 213.25.195.101 (2 Nov 2009
09:02:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Nov 2009 09:02:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1983
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1983
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325090
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bodie kotas" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hcfldd$j1g$2@inews.gazeta.pl...
> On 2009-10-28 11:08:11 +0100, "flower" <f...@w...pl> said:
>
> > Użytkownik "bodie kotas" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:hc8vrg$ap0$1@inews.gazeta.pl...
> >> witam
> >>
> >> często jadam obiady w małych barach i spotkałem się z surówką z białej
> >> kapusty, która bardzo mi smakuje ale ... ile razy próbuję w domu taką
> >> zrobić to wychodzi zwykła sieczka o aromacie liści prosto z pola ...
> >> jak się obrabia liście kapusty żeby pozbyć się smaku i zapachu
> >> surowizny?
> >>
> >> Zaznaczam że jak na mój łeb to te konsumowane w punktach
> >> gastronomicznych nie są na bazie kiszonej
> >
> > Trochę cebuli, trochę marchewki, trochę pieprzu, trochę oliwy, sporo
octu
> > winnego, plus cukru tyle żeby było dobre. Musi się kilkadziesiąt minut
> > "przegryzać".
>
> czyli wystarczy takie macerowanie żeby kapuściany smak i zapach zaniknął?
Jak ma zaniknąć, to nie używaj kapusty :-) - jak to komuś celnie zauważył
Władek Łoś, po cholerę dodawać czosnku i potem kombinować, żeby go czuć nie
było :-)
Ale jeżeli dobrze zrozumiałem, to tak, efekt będzie taki jak oczekujesz.
Aha, jest coś takiego jak słodko-pikantny sos chili - jak go dodasz, tak z
pół łyżki do zupy, to też będzie dobrze.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|