Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: świńskie przełyki
Date: Tue, 12 Mar 2019 21:50:30 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 39
Message-ID: <q6962o$ord$1@node2.news.atman.pl>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<q2errr$sdj$1@node1.news.atman.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
<1...@g...com>
<q5uhnh$413$1@node1.news.atman.pl>
<5c876c6b$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-64-32-160.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1552423832 25453 89.64.32.160 (12 Mar 2019 20:50:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Mar 2019 20:50:32 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
Thunderbird/60.5.3
In-Reply-To: <5c876c6b$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
X-Antivirus: Avast (VPS 190312-4, 2019-03-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381916
Ukryj nagłówki
W dniu 2019-03-12 o 09:23, XL pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2019-03-08 o 16:37, d...@g...com pisze:
>>> On Sunday, January 27, 2019 at 11:56:52 PM UTC+1, Gil wrote:
>>>> Wielkie dzięki Kolego ze ten przepis. Wygląda doskonale.
>>>> Niestety nie wiem gdzie kupić wymiona.
>>>
>>> Parówki... mortadela....
>>>
>> Parówki to robię albo z karczku (tylko) albo z fileta kurzęcego (to dla
>> wnuczków) :)
>> A wymiączek nima :(
>
> Daj, proszę, Twój przepis na parówki. Jakie przyprawy, ilości, składniki?
> Sama procedura jest mi znana.
>
Skoro technologię znasz, to ilości są nadzwyczaj proste
2 kilo karczku peklowanego na sucho 3-5 dni - sól peklowa pół łyżeczki,
sól łyżeczka, przyprawy utłuczone razem 5 ziaren angielskiego ziela,
troszkę tartej gałki muszkatołowej, spora łyżeczka cukru, pieprz, czasem
listek laurowy, czasem paprykę , czasem jak karczek chudy to wędzonego
boczku surowego albo wędzonej słoninki.
Mięsko pokroić na kawałki jak dwa pudełka zapałek, zasypać solą i
przyprawami i mieszać (masować ręcznie dobre 10 minut.
Z przyprawami można poeksperymentować, różnie mięso przyjmuje smaki.
A potem normalnie - zemleć na sitku fi 5 potem ze dwa razy na
pasztetówce, jak masz kuter to dalej wiesz co robić. Nie zapomnij o
lodzie do ostatniego mielenia albo kutrowania (silny blender powinien
sobie poradzić z lodem, musi być starte na miazgę, na pulpę.
Z kurzęciny (udka, fileta kawałki) podobnie, tylko po wymieszaniu z
przyprawami robię na drugi dzień, bo to dla dzieciaków, więc nie mogą
być za pikantne :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|