Data: 2019-03-14 11:10:19
Temat: Re: świńskie przełyki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2019-03-12 o 09:23, XL pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2019-03-08 o 16:37, d...@g...com pisze:
>>>> On Sunday, January 27, 2019 at 11:56:52 PM UTC+1, Gil wrote:
>>>>> Wielkie dzięki Kolego ze ten przepis. Wygląda doskonale.
>>>>> Niestety nie wiem gdzie kupić wymiona.
>>>>
>>>> Parówki... mortadela....
>>>>
>>> Parówki to robię albo z karczku (tylko) albo z fileta kurzęcego (to dla
>>> wnuczków) :)
>>> A wymiączek nima :(
>>
>> Daj, proszę, Twój przepis na parówki. Jakie przyprawy, ilości, składniki?
>> Sama procedura jest mi znana.
>>
> Skoro technologię znasz, to ilości są nadzwyczaj proste
> 2 kilo karczku peklowanego na sucho 3-5 dni - sól peklowa pół łyżeczki,
> sól łyżeczka, przyprawy utłuczone razem 5 ziaren angielskiego ziela,
> troszkę tartej gałki muszkatołowej, spora łyżeczka cukru, pieprz, czasem
> listek laurowy, czasem paprykę , czasem jak karczek chudy to wędzonego
> boczku surowego albo wędzonej słoninki.
> Mięsko pokroić na kawałki jak dwa pudełka zapałek, zasypać solą i
> przyprawami i mieszać (masować ręcznie dobre 10 minut.
> Z przyprawami można poeksperymentować, różnie mięso przyjmuje smaki.
> A potem normalnie - zemleć na sitku fi 5 potem ze dwa razy na
> pasztetówce, jak masz kuter to dalej wiesz co robić. Nie zapomnij o
> lodzie do ostatniego mielenia albo kutrowania (silny blender powinien
> sobie poradzić z lodem, musi być starte na miazgę, na pulpę.
> Z kurzęciny (udka, fileta kawałki) podobnie, tylko po wymieszaniu z
> przyprawami robię na drugi dzień, bo to dla dzieciaków, więc nie mogą
> być za pikantne :)
> pozdr
> Stefan
>
Dziękuję!
:-)
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
|