Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:xD+fdu1DcE7am0+Isf9H7VwAii4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5c8a288b$0$515$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: świńskie przełyki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <M...@n...neostrada.pl>
<q2errr$sdj$1@node1.news.atman.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
<1...@g...com>
<q5uhnh$413$1@node1.news.atman.pl>
<5c876c6b$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
<q6962o$ord$1@node2.news.atman.pl>
Date: 14 Mar 2019 10:10:19 GMT
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.132.31
X-Trace: 1552558219 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 515 79.185.132.31:53836
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3169
X-Received-Body-CRC: 258273762
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381917
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2019-03-12 o 09:23, XL pisze:
>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>> W dniu 2019-03-08 o 16:37, d...@g...com pisze:
>>>> On Sunday, January 27, 2019 at 11:56:52 PM UTC+1, Gil wrote:
>>>>> Wielkie dzięki Kolego ze ten przepis. Wygląda doskonale.
>>>>> Niestety nie wiem gdzie kupić wymiona.
>>>>
>>>> Parówki... mortadela....
>>>>
>>> Parówki to robię albo z karczku (tylko) albo z fileta kurzęcego (to dla
>>> wnuczków) :)
>>> A wymiączek nima :(
>>
>> Daj, proszę, Twój przepis na parówki. Jakie przyprawy, ilości, składniki?
>> Sama procedura jest mi znana.
>>
> Skoro technologię znasz, to ilości są nadzwyczaj proste
> 2 kilo karczku peklowanego na sucho 3-5 dni - sól peklowa pół łyżeczki,
> sól łyżeczka, przyprawy utłuczone razem 5 ziaren angielskiego ziela,
> troszkę tartej gałki muszkatołowej, spora łyżeczka cukru, pieprz, czasem
> listek laurowy, czasem paprykę , czasem jak karczek chudy to wędzonego
> boczku surowego albo wędzonej słoninki.
> Mięsko pokroić na kawałki jak dwa pudełka zapałek, zasypać solą i
> przyprawami i mieszać (masować ręcznie dobre 10 minut.
> Z przyprawami można poeksperymentować, różnie mięso przyjmuje smaki.
> A potem normalnie - zemleć na sitku fi 5 potem ze dwa razy na
> pasztetówce, jak masz kuter to dalej wiesz co robić. Nie zapomnij o
> lodzie do ostatniego mielenia albo kutrowania (silny blender powinien
> sobie poradzić z lodem, musi być starte na miazgę, na pulpę.
> Z kurzęciny (udka, fileta kawałki) podobnie, tylko po wymieszaniu z
> przyprawami robię na drugi dzień, bo to dla dzieciaków, więc nie mogą
> być za pikantne :)
> pozdr
> Stefan
>
Dziękuję!
:-)
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
|