From: "Maxim Abramovich" <m...@b...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@p...wp.pl>
Subject: Re: szaszlyki
Date: Thu, 6 Jul 2000 17:14:14 +0200
Lines: 38
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Fidolook Express 2.000 for MS OE5
Organization: Fidolook Express 2.000 www.fidolook.da.ru
NNTP-Posting-Host: 212.179.169.3
Message-ID: <3...@n...bezeqint.net>
X-Trace: 6 Jul 2000 17:13:00 +0200, 212.179.169.3
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeed2.news.nl.uu.net!sun4nl!ams.uu.net!news.be
zeqint.net!212.179.169.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30670
Ukryj nagłówki
1 bardzo duza cebula, drobno posiekana (w kostke)
1 3 lyzki soku cytrynowego, albo szklanke suchego wina.
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki czarnego pieprzu (proszek)
1 kg baraniny, najlepiej z uda ale moze byc inne nie tluste kawalki. Tluszcz
trzeba obciac a mieso pociac na kawalki wielkosci 3 - 4 cm
2 duze cebule pokrajane 2 cm plastry
2 duze dojrzale pomidory pokrajane na plastry
10 szt. cebulek, tych zielonych, wyrosnietych jak szczypiorek
2 cytryny w cwiartkach
W duzym naczyniu mocno zamieszac pokrojona w kostke cebule, sok cytrynowy,
albo wino, oliwe sol i pieprz. Wlozyc tam mieso i marynowac przynajmniej 3
godziny w temperaturze
pokojowej, albo cala noc w loduwce. Czas od czasu przewracac mieso, azeby
dobrze bylo pokryte marynada.
Warstwe wegla drewnego podpalic na otwartym grylu i pozostawic palic sie
dopoki na powierzchnie nie utworzy sie warstwa bialego popiolu. Kawalki
miesa po kolei z
plastrami cebuli i pomidorow nadziac na dlugie patyczki (mokr!) i scisnac
razem. Grylowac
w 10 cm od powierzchni ciepla od czasu do czasu obracajac dopoki mieso nie
podsmarzy sie wedlug wlasnych upodoban.
Jezeli, lubisz azeby mieso w srodku bylu jeszcze rozowe to wystarczy 10 min.
grylowania. Jezeli natomiast chcesz calkowicie wysmarzone, to 15 min. Jesc
trzeba cieple. Serwowac z pomidorami, ta druga cebula i cytryna.
Popiac winem. Smacznego
Maxim.
Ďđčâĺňńňâóţ, iziak <i...@p...wp.pl>! Ŕ ňű óćĺ óńňŕíîâčë(ŕ) Fidolook
Express 2.000?
> Witam!
> Czy ktos moze mi podsunac pomysl na pyszne szaszlyki?
> Pozdrawiam,
> Iza
|