Data: 2004-06-09 12:08:04
Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Filip[a]" <a...@i...uni.wroc.pl> napisał w wiadomości
news:ca6h0u$4f5$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Jutro moj brat ma urodziny i chce mu upiec torcik truskawkowy, moze
macie
> jakis sprawdzony przepis na takowy?
Najprościej:
biszkopt Magdy Bassett + bita śmietana wymieszana ze zmiksowanymi z
cukrem truskawkami.
Poniżej przepis na biszkopt.
pozdr
cherokee
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru (165 gr)
> 1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
>
> Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
> 24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta
bulka.
> Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac
powoli
> cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
> minut.
> Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
> pomiedzy zoltkami.
> Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka,
juz
> bez miksera.
> Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od
brzegow,
> 35-45 minut. Sprawdzic
> patyczkiem.
> Magdalena Bassett
|