Data: 2003-08-07 21:26:29
Temat: Re: watrobka raz jeszcze
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Izis_ napisał:
> Serio nikt nie posiada przepisu jak zrobic watrobke zeby byla pyszniutka a
> nie np twarda czy tez niedosmazona i na sos mietowy? Prosze o pomoc :(
>
>
> Izis_
>
>
Watrobke to Ci moge napisac. Sos mietowy nie bardzo - miety nie lubie.
Watrobke musisz umyc, wywalic te biale blonki.
Na patelni (ja na teflonie) rozgrzewam troche oleju. Na ostrym ogniu
podsmazam watrobke na rumiano. Gdy z kazdej strony jest rumiana podlewam
ja woda badz bulionem i dusze pod przykryciem juz na malym ogniu.
Ja czesto robie tak ze rowno z watrobka wrzucam pokrojona w polplasterki
cebulke i jedno jablko pokrojone w male kawalki. To obsmazam wszystko
razem - potem dodaje troche slodkiego wina domowej roboty i wode. To
wszystko razem dusze. Sole i pieprze do smaku.
Podaje z ziemniakami puree i kapusta kiszona. :-)
Wazne - watrobke soli sie na koncu bo tak to moze nie zmieknac.
Niestety sosu mietowego nigdy w zyciu nie robilam i jak na razie nie
zanosi sie zebym zaczela bo jak na razie za mieta nie przepadam :-)
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
|