Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wekowanie mięsa Re: wekowanie mięsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wekowanie mięsa

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wekowanie mięsa
Date: Fri, 9 Jul 2004 13:59:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <ccm179$mcv$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cchcm0$npe$1@news.onet.pl> <ccitcv$t9e$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cclvf1$4gd$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: cqm227.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1089374250 22943 83.31.244.227 (9 Jul 2004 11:57:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Jul 2004 11:57:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207160
Ukryj nagłówki

Użytkownik "agatonek" <a...@g...univ.gda.pl>
> Użytkownik batory <b...@p...wywaltoonet.pl>
> > Mięso należy pasteryzować trzykrotnie w odstępach jednodobowych,
[...]

To dobrze, ze jeszcze żyjesz. Masz dużo szczęścia, naprawdę.

> ale co w tym trudnego? 3 dni sie je robi a potem jest pyszne! [...]

Możesz opisać swoją metodę?

Mięso należy konserwować w temp. 110-115*C przez 50-100 minut.
W domowych warunkach jest to praktycznie nieosiągalne dlatego wydłuża
się czas gotowania do 90-120 minut. Drugie gotowanie można skrócić o
połowę.
Chcąc osiągnąć wyższą temperaturę w garze wsypuje się sól do wody co
podwyższa temp. wrzenia i umożliwia skrócenie czasu gotowania.
Pierwsze gotowanie niszczy bakterie znajdujące się już w pełni rozwoju,
drugie (po 2-3 dniach) niszczy bakterie rozwijające się (w ciągu 1-2
dni) z zarodników, które nie ulegają zniszczeniu w wysokiej temp.

Jest też sposób na zamkniecie przy pomocy spirytusy, wówczas nie jest
wymagane gotowanie słoi.
--
Pozdrawiam, Jerzy


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.07 Katalizator
09.07 wiku
09.07 wiku
09.07 JerzyN
09.07 JerzyN
09.07 Katalizator
09.07 Anet
09.07 wiku
09.07 JerzyN
09.07 JerzyN
09.07 JerzyN
10.07 Kot
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"