Data: 2004-10-09 23:31:17
Temat: Re: wolowina po indyjsku
Od: "waldek" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> No i potrawy indyjskie czesto uzywaja pieprzu kajenskiego
> albo czerwonego proszku chili - nalezy uwazac, bo obie przyprawy
> nawet w malych dawkach ( 1/2 lyzeczki...) dodaja b.duzo "ostrosci" do
> potraw.
===
1/2 łyżeczki? Masz platynowe podniebienie, czy zwietrzały kajen?
Kilka lat temu funkcjonował we Wrocławiu barek prowadzony przez dwóch
indyjskich(#?@) kucharzy. Punkt na lokal był zły, więc po trzech miesiącach
padli. Ale ja w tym czasie byłem ich stałym klientem, być może jedynym.
Pierwsza moja wizyta była niemałym zaskoczeniem, gdyż panowie oprócz swojego
rodzimego języka posługiwali się jedynie mocno połamaną angielszczyzną. Po
przeciągającej się próbie uzgodnienia mojego zamówienia stanęło na "chilli".
Było to jedyne kulinarne słowo, które mogliśmy wspólnie uzgodnić.
Po pół godzinie oczekiwania i wciągania nosem oszałamiających zapachów
otrzymałem talerz z ryżem polanym sosem sojowym i kawałkami mięsa w ładnym,
jasnym sosie. Do tego niezidentyfikowana surówka i - uwaga - duży dzbanek
wody. Lekko zdziwiony tą wodą, nabrałem na widelec pierwszą porcję ryżu - do
dzisiaj nie potrafię takiego zrobić - potem mięso. I to był koniec
degustacji. Woda w dzbanku przydała się. W całości. LOL
Każdą następną wizytę w tym przybytku rozpoczynałem od "good afternoon, no
more chilli, please".
Jadłem tam przeróżne, znakomite dania, ale nigdy podczas zamawiania nie
wiedziałem co dostanę. I to było fascynujące! Podawano mi a to przesmaczne
pierożki, a to jakieś niby-naleśniki, mięsa przedziwnie przyprawione, raz
nawet ryba, na mój gust sola, ale tak nieprawdopodobnie zaziołowana, że
możnaby ją nazwać wyrobem solopodobnym, gdyby nie to, że była
re-we-la-cyj-na (dosypcie kamisa do soli, to będziecie wiedzieć o czym
piszę - zgroza!).
Uff. Rozpisałem się. Zamiast indyjskiej knajpki jest teraz fryzjer. Wrocław
poniósł niepowetowaną stratę! I żaden Sfinks, czy Piramida jej nie naprawią.
Szkoda.
waldek
===
|