Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Barbara Olszewska" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re:zapiekane owoce z kruszonka (bylo Owoce z "czyms" ...)
Date: Thu, 22 Mar 2001 11:53:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <99clir$jtp$1@news.tpi.pl>
References: <3ab9436c$1@news.astercity.net>
NNTP-Posting-Host: pa137.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 985258395 20409 213.25.229.137 (22 Mar 2001 10:53:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2001 10:53:15 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47059
Ukryj nagłówki
Użytkownik "didi" <d...@a...net> napisał w wiadomości
news:3ab9436c$1@news.astercity.net...
> Najpierw nalezalo przygotowac to "cos" (ciasto jakby, ale takie
pokruszone),
> nastepnie do zaroodpornego naczynia wkladalo sie obrane i wypestkowane
owoce
> (jablka na przyklad, nie jestem pewna, czy nie podduszone wczesniej) i
> posypywalo tym czyms. Pozniej juz tylko do piekarnika. Nastepnie nakladalo
> sie "to" lyzka do miseczek i polewalo smietanka. > (na grupe lub na priv).
> Pozdrawiam smakoszy
> didi
W "Wysokich Obcasach" był ostatnio taki przepis
Zapiekane owoce z kruszonka
3 zielone jablka (import) drobno pokrojone
2 male pudeleczka swiezych jezyn lub malin (moga byc mrozone wtedy 3/4
paczki)
2 lyzeczki octu balsamico
mala garsc drobno pokrojonej bazyli
4 lyzki maki
5 lyzek cukru
1/4 kostki masla
Jablek nie obierac, wydrazyc gniazda nasienne. Pokroic w kostke. Wsypac na
dno miski do zapiekania. Dodac jezyny. Posypac 2 lyzkami cukru. Polac octem
balsamico, posypac bazylia, wymieszac.
Przygotowac kruszonke: wymieszac palcami make, cukier, maslo, tak aby
skladniki polaczyly sie ale mialy swoja kruchosc.
Kruszonka posypac owoce, tworzac stozek wystajac ponad mise.
Wstawic do piekarnika (200°C) na 30 min. W trakcie pieczenia dobrze jest
umiescic mise na blaszce . Owoce lubia wykipiec.
Barols
|