Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!feed.news
.interia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news
.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zrobilam golonke w piwie i pytam
Date: Thu, 31 Jul 2003 10:17:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <bgaj16$ak7$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bgaii4$89f$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059639145 10887 217.97.59.131 (31 Jul 2003 08:12:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Jul 2003 08:12:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167462
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kruszynka (Wrocław)" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bgaii4$89f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ktos jakies czas temu robil wedlug pomyslu Maklowiczowego i pochwalil sie,
> ze pyszna. Nie mam pojecia, czy ja nadazalam za przepisem, bo informacja o
> skladnikach byla nieco lapidarna, ale postanowilam sie kierowac nosem. I
> oto, co wyszlo:
/ciach/
Ja robie inaczej, tzn. gotuje golonke (z koscia) w osolonej wodzie z lisciem
laurowym i zielem angielskim (niektorzy pewnie sie obrusza na to gotowanie,
no trudno). Nastepnie marynuje golonke w mieszaninie piwa, sosu sojowego,
zmiazdzonego czosnku, kminku, pieprzu cayenne przez cala noc najczesciej.
Potem pozostaje ja upiec - podobnie jak Ty pieke okolo 40 min. podlewajac
czesto piwem.
Acha, po ugotowaniu nacinam skore w "kratke".
Gotowanie - ok. 2 godz. lub dluzej, zaleznie od wielkosci golonki.
Do golonki swietnie pasuje pure z grochu ze skwarkami z boczku. Przepis
podawala kiedys chyba Jola L-L.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
|