Data: 2003-07-31 08:17:10
Temat: Re: zrobilam golonke w piwie i pytam
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kruszynka (Wrocław)" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bgaii4$89f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ktos jakies czas temu robil wedlug pomyslu Maklowiczowego i pochwalil sie,
> ze pyszna. Nie mam pojecia, czy ja nadazalam za przepisem, bo informacja o
> skladnikach byla nieco lapidarna, ale postanowilam sie kierowac nosem. I
> oto, co wyszlo:
/ciach/
Ja robie inaczej, tzn. gotuje golonke (z koscia) w osolonej wodzie z lisciem
laurowym i zielem angielskim (niektorzy pewnie sie obrusza na to gotowanie,
no trudno). Nastepnie marynuje golonke w mieszaninie piwa, sosu sojowego,
zmiazdzonego czosnku, kminku, pieprzu cayenne przez cala noc najczesciej.
Potem pozostaje ja upiec - podobnie jak Ty pieke okolo 40 min. podlewajac
czesto piwem.
Acha, po ugotowaniu nacinam skore w "kratke".
Gotowanie - ok. 2 godz. lub dluzej, zaleznie od wielkosci golonki.
Do golonki swietnie pasuje pure z grochu ze skwarkami z boczku. Przepis
podawala kiedys chyba Jola L-L.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
|