Data: 2004-03-03 17:39:30
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik meg suspensik napisał:
> Użytkownik "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> napisał w
> wiadomości
>
>
>>podaj przepis na te zupe to postaramy sie pomoc.
>>ja mam gesta zupe gdy posiekam drobno czesc pieczarek a czec dam w
>>plasterki zeby bylo co pogryzc.
>>no i wiadomo - jak masz 0.5 kg pieczarek to nie zrobisz 5 litrow zupy.
>
>
> Przepis ma taka tresc:
> skladniki
> 25 dag pieczarek,
> 2 plaskie łyzeczki maki,
> 0,5 litra mleka (lub 7-8 łyzek mleka w proszku, rozpuszczonego w 0,5 l
> wody),
> 0,5 litra wody,
> 2 łyzki gestej smietany,
> 6 dag masla,
> sol,
> pieprz,
> kwasek cytrynowy.
> Pieczarki oczyscic, umyc i starannie osuszyc w sciereczce, a nastepnie jak
> najbardziej posiekac. W miare siekania przekladać do salaterki i polewać
> rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
> Do szybkowaru włozyć maslo, rozgrzac, na rozgrzane maslo wrzucic pieczarki i
> dusic 4-5 minut, uwazając, by sie nie zrumienily. Posypac maka, wymieszac,
> zalac woda, ciagle mieszajac. Posolic i popieprzyc. Zamknąc szybkowar i
> ogrzewac 5 minut od moment, gdy zacznie syczec. Po tym czasie szybkowar
> otworzyc, wlewac powoli mleko az do uzyskania pozadanej konsystencji.
> Zaprawic smietana, dodac kwasku cytrynowego do smaku. Kto lubi, moze
> zmiksowac zupe.
>
> Chcialabym zrobic taka zupe bez szybkowara, bo takowego po prostu nie
> mam....
>
> meg suspensik
>
>
no wiec ja Ci powiem jak ja robie gesta zupe.
przepis raczej na ok ale postaram sie podac jakies konkretne ilosc ;)
1 kg pieczarek
pol kubka smietany
1 litr wody
lyzka masla
sol, pieprz
lyzeczka maki jak trzeba
ok 70 dkg pieczarek posiekac drobno, ja mam taki papas hand co zakrece
trzy razy korbka i jest drobniutenko.
w garnku rozpuscic lyzke masla - wrzucic pieczarki i poddusic ale nie
dam sie im skurczyc mocno. podlac woda i podgotowac do miekkosci.
reszte pieczarek pociac w plasterki, na patelni teflonowej zezlocic je
bez dodatku tluszczu. wrzucic do garnka.
konsystencja w garnku ma byc dosc gesta, duzo pieczarek - malo wody.
smietane posolic, zahartowac i wlac do garnka. doprawic do smaku sola i
pieprzem.
jesli uznasz ze zupa jest malo gesta mimo wszystko to mieszasz pol
lyzeczki maki z zimna woda i wlewasz do zupy i czekasz az zgestnieje.
to tyle
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|