Data: 2004-06-17 22:01:46
Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Wika" <wika84@[nospam]go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użyszkodnik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> naciapał(a):
> Akasamitna pomidorowa
>
> 1/2 kg dojrzałych pomidorów
> 1/2 średniej cebuli
> 1 ząbek czosnku
> 1 łyżka masła
> 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
> 2 łyżki śmietany kremówki
> 1 łyżeczka cukru pudru
> sól, pieprz
>
> pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, cebule oraz czosnek obrać i
> posiekać, stopić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz
> pomidory.
> Dusić na małym ogniu ok. 15. min
> Dodać 3 szkl. wody. gotować 20 min.
> następnie zupę przetrzeć przez sitko, dodać rozpuszczoną w niewielkiej
> ilości wody mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz.
> Dodać śmietanę i przez chwilę ubijać zupę trzepaczką na małym ogniu.
> podawać z zieloną pietruszką.
>
brzmi wspaniale :) i nawet miesa nie potrzeba. Musze wyprobowa. Domyslam
sie, ze smak jest nieco slodkawy, musi byc ciekawe.
Dziekuje bardzo.
--
Wika.
|