Data: 2000-08-13 13:28:44
Temat: Ryba fugu
Od: m...@k...net.pl (Marek P.)
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć, kochani!
Bardzo fajna grupa. Nikt się (chyba) z nikim nie kłóci, każdy ma coś
ciekawego do powiedzenia, i to na temat.
Mam różne informacje o rybie fugu (takim daniu kulinarnym, oczywiście). Nie
wiem, czy są prawdziwe, niesprzeczne, ani czy są pełne. Dopiszcie coś,
proszę, albo i skomentujcie.
- smaczna, a przede wszystkim droga (i dla snobów); co roku kilka osób w
Japonii się truje; koszt porcji sto kilkadziesiąt $
- niektóre są trujące, inne nie; kucharz umie odróżnić i podaje tylko te nie
trujące (czasem się myli)
- trująca jest jedna płeć, druga nie (chyba samczyki), trudno jest je
odróżnić, rozpozna tylko kucharz znawca (czasem jw.)
- trucizna jest w wątrobie? w woreczku żółciowym? kucharz wie jak wyciąć by
nie zatruła reszty ryby (czasem drgnie mu ręka i klops)
- trzeba zostawić trochę trucizny w rybie, wtedy specyficznie drętwieją
wargi przy jedzeniu, co jest wielka atrakcją kulinarną i emocjonalna (czasem
się zostawi za dużo i jw.)
---
Pozdrawiam wszystkich: Marek
--
!!! Najlepszy ZEWNETRZNY modem w Polsce !!!
Modem ZyXEL Omni 56K za 272,95 zl http://www.promocja.kki.pl
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|