Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sledziki rozne
Date: Mon, 4 Dec 2000 15:10:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 53
Message-ID: <90g8u1$h59$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 975939329 17577 213.25.246.186 (4 Dec 2000 14:15:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Dec 2000 14:15:29 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38224
Ukryj nagłówki
porozmawiajmy o sledzikach solonych : kto, jak i czy smaczne:))
Moje trzy przepisy:
SLEDZIE NA SLODKO - OCTOWO
3 platy sledzia solonego
ocet, cukier, cebula
Sledzia moczymy 1-2 godziny w wodzie , wyjmujemy, kroimy na 3 cm
dzwonka.Ukladamy do niewielkiej miseczki.Na wierzch ukladamy pokrojona w
cienkie krazki cebulke. Zalewamy zalewa.
Zalewa:
3 lyzki octu, 3 lyzki cukru zwyklego , 2-3 lyzki zwyklej zimnej wody.
Mieszamy to wszystko ze soba. Nawet jak sie nie rozpusci cukier- to i tak
zalewamy sledzie- tak, aby byly przykryte nia razem z cebulka. Po 2
godzinach gotowe do jedzenia.
SLEDZIE MOJEJ MAMY- z przecierem pomidorowym
2-3 platy sledzia solonego ( wymoczyc jak wyzej i pokroic w 1,5 cm
dzwonka)
2 srednie cebule
3 lyzki przecieru pomidorowego
1/2 - 1 lyzeczka cukru, sol do smaku
Cebule pokroic cienko w polowki talarkow. Smazyc ja na oleju na mieko,
szklisto, nie dopuscis do zrumienienia. Gdy juz bedzie miekka-ODSTAWIC! z
ognia dodac przecier pomidorowy, cukier oraz odrobine soli , wszystko razem
wymieszac i polaczyc z pokrojonymi czastkami sledzi. Wrzucic do lodowki aby
sie przegryzlo.
SLEDZIE Z ANANASEM
lub jak kto woli po hawajsku - takie jak u Lisnera.
3 platy sledziowe (wymoczyc i pokroic na 2 cm czastki)
3 krazki ananasa z puszki ( w kostke)
majonez ( ja daje Winiary dekoracyjny)
1 lyzka kwasnej smietany 18%
curry
Czastki sledzia i ananasa zalac majonezem (moze byc wiecej majonezu) dodac
dla rozrzedzenia smietane, doprawic do smaku curry (nie za duzo aby nie
przesadzic) majonez ma byc tylko lekko zoltawy aby nie zabic delikatnego
smaku ananasa. Mozna troszeczke sol do smaku ale najpierw sprawdzic czy
trzeba.
Juz... Jola
PS: walnijcie swoje przepisy na sledziki, please:)))
|