Data: 2013-10-09 00:53:18
Temat: Śmierdzący przepis
Od: s...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!! Nieee, jaj se tutaj na tej grupie nie robię, acz sprawa dotyczy się.. JAJ!!
Hmm, wiadomo jak cuchną zbuki.. NH3 !! Wali amoniakiem jak cholera!!
Czy można coś takiego zeżreć?! TAK!! Jeżeli odpowiednio spreparowane jest
FANTASTYCZNE!! Przepisa przywiozłem bezpośrednio z Chin, BEZ JAJ !!, jestem
zafascynowany smakiem tych jajców.. Osobiście sprawdziłem działanie przepisa w
naszych warunkach. DZIAŁA !! Wyszło tak samo jak w Shenzhen !! Upss!! raz mi nie
wyszło, bo nie trzymałem się ściśle przepisu i bebloki z tego wyszły. No dobra,
podaję przepis:
1) na jeden litr wody dajemy:
- 72g NaCl (zwykła sól kuchenna, ino Broń Cię MatkoBosko nie jodowana!!)
- 42g NaOH ( wodorotlenek sodu, potocznie "soda kaustyczna". A jeszcze bardziej
potocznie "KRET". Tak, to ciulstwo do przetykania kibli i wszelakich węzłów
sanitarnych.
2) Trza to teraz wybełtać z wodą i zagotować. Hmm, a kurde w czym? Za cholerę nie w
Cudach_Wiankach typu Filip/Cepter, bo ten roztwór zeźre Wam te gary. Najlepiej w
zwykłych PRL'owskich emaliowanych. A jak takich nie macie, to zagotujta H2O w byle
czym i rozbełtajcie to choćby w szklanym słoiku.
3) Uff.. Tera możemy się napić.. NIEEE!! Nie tego roztworu, ino okowitki!! Czekając
aż ten bybeł obstygnie do temperatury pokojowej.
4) Wciepujemy jajca do roztworu w słoju (po obstygnięciu). Qva jego !! Nie da się
jajec utopić !! No bo trza pamiętać o prawie Archimedesa!! Jak temu zaradzić? Ano
wlać tenże roztwór do drugiego naczynia (szklanka) i przydusić tym jajca. Baaa, można
i piachu do tej szklany sypnąć coby jajca były w pełni zanużone w tej bryji..
5) A niechaj se tak ze 2 tygodnie poleżą w temp. pokojowej ok. 20oC. Mogą być 3
tygodnie, ale nie więcej w tej temperaturze.
6)Wyjmujemy jajca z zalewy, zostawiamy na 1/2 godz. do naturalnego obeschnięcia.
UWAGA !! Nie gołymi łapami, bo zalewa jest OSTRA!!
7) Chińczyki zakopują to w glinie na 2 tygodnie. Jest inna metoda!! Teraz mamy
wysuszone jajca, i można je obwinąć folją PVC szczelnie na 2 tygodnie.
8)A w międzyczasie przygotowujemy sos do tego :
- Ciapramy ostre Chili
- Tudzież czosnek
- Odskórowane pomidory
- Sok imbirowy ( rozetrzeć korzeń imbiru na tarce i w paluchach wymiąchać)
- ciuta cukru
- Sos sojowy/ Ilość w/g uznania
9) A teraz wygląda to tak:
- to co było BIAŁKIEM jajca, jest takie galaretowate, taka meduza o brunatnym
zabarwieniu.
- Żółtko zaś jest takie brunatno-zielone
10) A z tym sosem jest to razem ZAJE...!!!
11) Hmm.., Po otwarciu wali amoniakiem jak cholera. Panie z grupy mogą mieć opory..
Rozumiem, ale naprawdę warto spróbować !!
|