« poprzedni wątek | następny wątek » |
101. Data: 2015-11-12 10:03:08
Temat: Re: Stary Dom.W dniu 2015-11-11 o 21:52, Ikselka pisze:
> No i - podglądając kucharza jednak nauczyłam się czegoś: siekać tatar! Ach,
> ten sekwencyjny ciąg ruchów - gładzenie mięsa na desce, po czym szybciutkie
> stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk, i znów gładzenie... Jak tylko
> zdobędę odpowiedni nóż, pójdzie on w ruch :-)
>
> PS. Jaki OSTRY nóż polecacie do siekania mięsa??? Chyba mam za dużo noży,
> ale jednak stwierdzam, że żaden nie jest wystarczająco ostry. Chodzi mi też
> o stosowny ciężar, żeby ręki nie zmęczyć naciskaniem ostrza.
>
To jakie tatary jadłaś do tej pory? z mielonego? Ja siekam polędwicę od
zawsze, a dobre czterdzieści parę lat mam taki poręczny tasak Solingen
(po Ojcu). W Krakowie przez lata jedynie u Hawełki podawano siekanego
tatara, nawet Wierzynek mełł...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
102. Data: 2015-11-12 12:00:04
Temat: Re: Stary Dom.Dnia Thu, 12 Nov 2015 10:03:08 +0100, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-11-11 o 21:52, Ikselka pisze:
>
>> No i - podglądając kucharza jednak nauczyłam się czegoś: siekać tatar! Ach,
>> ten sekwencyjny ciąg ruchów - gładzenie mięsa na desce, po czym szybciutkie
>> stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk-stuk, i znów gładzenie... Jak tylko
>> zdobędę odpowiedni nóż, pójdzie on w ruch :-)
>>
>> PS. Jaki OSTRY nóż polecacie do siekania mięsa??? Chyba mam za dużo noży,
>> ale jednak stwierdzam, że żaden nie jest wystarczająco ostry. Chodzi mi też
>> o stosowny ciężar, żeby ręki nie zmęczyć naciskaniem ostrza.
>>
> To jakie tatary jadłaś do tej pory? z mielonego? Ja siekam polędwicę od
> zawsze, a dobre czterdzieści parę lat mam taki poręczny tasak Solingen
> (po Ojcu). W Krakowie przez lata jedynie u Hawełki podawano siekanego
> tatara, nawet Wierzynek mełł...
No widzisz. Sama też mielę, ale bardzo dbam, by uprzednio starannie
naostrzyć sita i nóż maszynki - żeby cięły, a nie gniotły, bo inaczej
szkoda byłoby wybornej polędwicy, którą specjalnie zamawiam.
No i - siekać nożem tatar na 8-14 osób? - sorry, nie. Teraz miewam mniej
gości, to może i tatara tyle usiekam :-)
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
103. Data: 2015-11-12 12:20:08
Temat: Re: Stary Dom.Dnia Thu, 12 Nov 2015 10:03:08 +0100, stefan napisał(a):
> czterdzieści parę lat mam taki poręczny tasak Solingen
> (po Ojcu).
O, właśnie, mam tasak, ale chyba niezbyt dobry, noname. A trochę wątpię,
czy dziś Solingen jest tą samą jakością, co Twój sprzed 40 lat lub więcej,
więc chyba pozostaje ryzykować i kupić coś, co wygląda na ostre. Tylko czy
takie pozostanie nawet po ostrzeniu - tu jest pies pogrzebany jeśli chodzi
o jakość...
Może mi ktoś polecić jakiś "nowożytny" wyrób?
3-)
--
XL
http://www.fronda.pl/a/humanizm-tez-ma-swoje-granice
,56445.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |