Data: 2004-04-14 09:08:59
Temat: Wilekanocna zupa chrzanowa
Od: "Jakub 'Wilq' Wilczek" <w...@N...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
W moim domu tradycyjnie na sniadanie w niedziele wielkanocna podaje sie
zupe, na ktora przepis podaje ponizej. Czy ktos wie jaka jest wlasciwa nazwa
tej zupy? U mnie nazywa sie to "bialym barszczem", ale raczej nie jest to
nazwa prawidlowa. Ewentualnie gdyby ktos jeszcze napisal z jakiej czesci
Polski ta zupa pochodzi, z gory dzieki za pomoc! Oto przepis:
Skladniki:
- wywar z gotowanej szynki i bialej kielbasy
- chrzan (korzenie)
- marchew, seler, por
- pieczarki
- wedliny
- chrzan tarty
- kwasna smietana
- jajka
W wodzie w ktorej gotowala sie swiateczna szynka gotujemy biala kielbase,
wyjmujemy ja i do wywaru wkladamy jarzyny i pokrojony swiezy chrzan. Po
okolo 40 minutach gotowania odcedzamy, gotujemy w zupie pokrojone drobno
pieczarki (nie za duzo, to nie ma byc zupa pieczarkowa), nastepnie dorzucamy
pokrojona, ugotowana wczesniej biala kielbase, oraz pozostale wedliny - np.
zwykla szynka (nie ta gotowana wczesniej) w plastrach, pokrojone
frankfuterki, powinno byc tego dosc sporo. Jezeli zupa nie ma wyraznego
chrzanowego smaku, mozna dodac lyzeczke lub dwie tartego chrzanu, lecz tak
zeby nie zabic smaku wywaru z szynki i kielbasy. Gotujemy jeszcze chwile,
zabielamy hartowana smietana, przyprawiamy do smaku. Podajemy goraca z
cwiartkami jajek na twardo, ewentualnie z zielona pietruszka.
WILQ
--
http://www.wilq.z.pl/ <<<+++++++>>> gg: 1149759
e-mail: wilczekkk<at>poczta<dot>onet<dot>pl
"Jak tak dalej pojdzie to dopchamy ten autobus do Katowic"
(c) pasazer pchajacy
|