X-Received: by 10.49.12.100 with SMTP id x4mr401267qeb.0.1382305943750; Sun, 20 Oct
2013 14:52:23 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.12.100 with SMTP id x4mr401267qeb.0.1382305943750; Sun, 20 Oct
2013 14:52:23 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!209.85.216.87.MISMATCH!o2no16265601qas.0!news-out.google.com
!9ni58915qaf.0!nntp.google.com!i2no23808799qav.0!postnews.google.com!glegroupsg
2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 20 Oct 2013 14:52:23 -0700 (PDT)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=81.219.220.14;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 81.219.220.14
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <0...@g...com>
Subject: Zupa Grzybowa
From: s...@g...com
Injection-Date: Sun, 20 Oct 2013 21:52:23 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352979
Ukryj nagłówki
Temat banalnie prosty. Nie raz nie dwa przepis na grzybową podawał tutaj ubek, który
przyswoił sobie korzystanie z Wiki. Ano właśnie, dejmy se spokój z jakimś tam Wiki,
googlarnią i tym podobnymi pierdulamentami.
Jak wjedziecie googlarką na "zupa grzybowa", to dostaniecie przepisa na poziomie
panslavisty i jego fanki. Szkoda grzybów!!
1) Kartofle do grzybowej?! Trza być zdrowo porąbanym
2) Grzyby podsmażyć przed wciepnięciem do rosoła? JAPIERDOLE !! Na taki pomysł może
wpaść ino gospodyni domowa i ten co go tu już nie ma i nie będzie, a co wiedzę o
pitraszeniu z internetu zdobywał.
No dobra Baby i Chłopy, podaję przepisa. Nie z internatu, nie z torebki:
1) Jak w danym roku nie ma urodzaju na grzyby, tzn. na jednej wyprawie nie
nazbieracie sryljon kilogramów, to się nie przejmujcie. Żadne tam sranie-obsmażanie i
tym podobne modły nad nimi, ino sruuu.. jak leci do zamrażary.
Po rozmrożeniu, przy krojeniu mogą Wam się wydawać "ciaprate". Hahh!! A teraz zróbta
z nimi co chceta: sos/zupa/dodatek do miącha. Tak "na dzień dobry" sie wydaje, ale są
zaje...ste!! Podsmażanie+mrożenie=spierdolenie !!
Wciepać do zamrażary jak leci i koniec !!
Sie rozgadałem... o i zaś muszę zacząć od pkt.1 po raz drugi:
1) Zaczynamy od rosoła. Parę kończyn pterodaktyla do wody, trochę NaCl, i niech się
pitrasi tak z pół godziny.
2) AHA!! Marchewa, pietrucha, seler też tam wjeżdżają. Marchewa i pietrucha
przekrojone wzdłuż coby lepiej aromata dały.
3) Też równocześnie wciepujemy tak ze 3 laurowe, parę pigułek zielska angielskiego, i
tak ze 2-3 gwoździki. UWAGA z gwoździkami!! Są pierońsko aromatyczny, więc bez
przesady!!
4) Dziabamy grzyby na dowolne kawałki, wdupcamy je do gara.
5) Ufff... No to tera mamy trochę czasu, mogiemy sę peta zakurzyć,
A niech się bryja tak z pół godziny pokitrasi...
6) OK, peta w międzyczasie żeśmy wykurzyli, no to teraz na szybkości ciapramy na
drobną kostkę 1-2 dupne cebule. Minuta, dwie w zależności od wprawy. A niech będzie
nawet 5 minut, wielkie mi tam mecyje...Wciepujemy cebulkę na masełkową patelkę
(jakieś 0.5 albo ciuta mniej) kostki rozjaranego masełka i sruuu... te cebulkę!!
UWAGA!!! Nie złocimy, ino szklimy!! Teraz walimy do tego 2/2.5 Łychy mąki. Merdamy tę
bryję tak z minutę na najwyższysh obrotach (temperatuta)
7) Do owej zasmażki walimy z drugiego gara zupę i energicznie miąchamy coby gluty się
nie porobiły.
8) SRUUU... to zaś nazat do gara i wymiąchać
9) Tera do tego lane kluchy, a jak sie komuś nie chce (chociaż to szybko się robi) .
mogą być pociaprane nudle.
10) Na finał śmietanka 30%, nie za wiele. Lać/miąchać i w/g uznania
=========================
No niby roboty od ciula i nazot!! Ale jak tak Baby i Chopy to ogarniecie, to 20-30
minut całom robotem macie zrobionom. A kiej ktosik bendzie mi fandzolił, że sie
niedo, to ciulem jest.
|