Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "lukas" <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: a ja znowu swoje (moze troche dlugie)
Date: Sat, 11 Aug 2001 15:40:10 +0300
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: l...@p...onet.pl@as8-187.qualitynet.net
Message-ID: <9l3933$1uh$1@news.onet.pl>
Reply-To: "lukas" <l...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: as8-187.qualitynet.net
X-Trace: news.onet.pl 997533603 2001 195.226.245.187 (11 Aug 2001 12:40:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Aug 2001 12:40:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62173
Ukryj nagłówki
.. sluchajcie, od jakiegos czasu staram sie zrobic sos slodko-kwasny ...
wiem wiem
bylo juz ze sto razy na lisice - skrzetnie wykorzystalem wskazowki
znalazlem nawet przepisy na jakims serwerze chyba singapurskim ... robilem
juz na bazie keczapow, pomaranczy , octow winnych (roznych), ciemnego cukru
i innych smiesznych rzeczy..
I co ?? i nie zrobilem takiego jak robi chinolek w budzie (no nie w budzie
ale tak mi sie jakos napisalo)..
czy skonczy sie na tym ze pojde do "budy" i bede blagal zeby mi powiedzieli
jak zrobic ten.. sos to zalezy od Was - jestem w stanie zrobic kolejne
wersje tej cieczy - moja chora ambicja nakazuje mi "zaliczyc" te potrawe
pomimo wszelkich przeciwnosci losu :)))
A przy okazji cala reszta kurczaka slodko kwasnego jest prosta i smaczna i
pewnie wszyscy ja znaja wiec dla utrwalenia powtorze :
oczywiscie piersi pokrojone (ja lubie jak wszystko jest pokrojone raczej
grubo)
potem zamaczymy piersi w jajku wymieszanym z winem (i sola) .. z pol
godzinki a potem obtaczamy w mace (kukurydzianej lub ryzowej bez roznicy)
i do woka na gleboki olej wyjmujemy jak sie smkowicie zarumienia
dalej wylewam olej z woka ale zostawiam troche - no moze niech bedzie ze
lyzke stolowa
kroje papryke czerwona i zielona , cebule, ze dwa/trzy krazki ananasa (znowu
grubo) i marchewke - koniecznie w plastry :))
i do gara tzn woka - krotkie mocne zesmazenie i gotowe .. tylko wiecie ..
sosu nima
z pozdrowieniami
chory umyslowo %)
--
lukas
ps . uwazam ze ONI (ludzie o skosnych oczach) nie korzystaja z octu winnego
w przepisie - bo przynajmniej ich sos tak nie smierdzi ;)) - przepraszam jak
uraziem kogos kto lubi ocet winny (pic :)) )
|