Data: 2004-03-19 17:16:36
Temat: bułeczki Doruni - pytanie
Od: "Anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wklejam przepis na bułeczki podany kiedyś przez Dorunie, postanowiłam upiec,
ale po głębszej analizie przepisu mam problem. W składnikach znajduje się
białko a przepisie tylko żółtko i t u problem nie wiem czy to białko ma być
dodane do ciasta podstawowego a żółtkiem należy posmarować bułeczki? Czy
może cały czas chodzi o żółtko do posmarowania.
10 dag drożdży,
5 szklanek mąki,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
1 białko.
Drożdże z łyżeczką cukru i szklanką wody nastawiamy na wyrośnięcie, mąkę
przesianą łączymy z resztą składników. Po wyrośnięciu drożdży łączymy je z
mąką i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10 min. i formujemy
bułeczki, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia, tuż przed łożeniem do pieca
smarujemy je żółtkiem wymieszanym z odrobiną cukru i siup do pieca na około
20 w 200 stopniach.
Aneta
|