« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-07 21:33:33
Temat: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Witam wszystkich,
chodzi mo konkretnie o consomme i creme fraiche. Z tego co sie domyslilam to
pierwsze z nich to rodzaj bulionu, a drugie smietany.
Bardzo prosze o uscislenie.
Pozdrawiam
kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-07 21:42:13
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?In article <bthu6b$p2t$1@news.onet.pl>, iKinga <kingaiola(xxx)@op.pl>
wrote:
> Witam wszystkich,
>
> chodzi mo konkretnie o consomme
Klarowny, esencjonalny rosół podawany jako zupa, czasem z różnymi
dodatkami. Bywa na zimno. Consomm
> i creme fraiche. Z tego co sie domyslilam to
> pierwsze z nich to rodzaj bulionu, a drugie smietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:47:15
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?
>
>> Witam wszystkich,
>>
>> chodzi mo konkretnie o consomme
>
>Klarowny, zwykle dość esencjonalny rosół podawany jako zupa. Bywa z
>różnymi dodatkami. Czasami podawany na zimno. Consommé wygląda lepiej
>w menu niż zwykły rosół.
>
>
>Władysław
ja jadlam tu u jednej antycznej ciotki w upalne lato consomme w
postaci posiekanej grubo galaretki. bardzo fajne.
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:48:28
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?On Wed, 7 Jan 2004 22:50:24 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:33:33, iKinga a écrit :
>
>> chodzi mo konkretnie o consomme i creme fraiche. Z tego co sie domyslilam to
>> pierwsze z nich to rodzaj bulionu, a drugie smietany.
>
>Tak
>
>> Bardzo prosze o uscislenie.
>
>Consommé jest rosolem z miesa lub z ryby. Crčme fraîche to smietanka
>(zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
>
>Jezeli chcesz czyms zastapic to moze napisz w jakim przepisie...
>
>
>Ewcia
a u nas sprzedaja creme fraiche jako bardzo, BARDZO gesta kwasna
smietane. z odwalonymi 50% tluszczu u mie to podstawa zycia,
pasuje prawie do wszystkiego ;)
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:49:13
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?> Crčme fraîche to smietanka
> (zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
Poważnie??? A w Anglii pod nazwą creme fraiche sprzedają właśnie kwaśną
śmietanę - tzn. nie jest aż tak kwaśna, jak nasza kwaśna, ale słodka też
zdecydowanie nie jest! A jaką to ma we Francji konsystencję? Da się wylać z
pudełeczka?
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:49:43
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?In article <bthu6b$p2t$1@news.onet.pl>, iKinga <kingaiola(xxx)@op.pl>
wrote:
> Witam wszystkich,
>
> chodzi mo konkretnie o consomme
Klarowny, zwykle dość esencjonalny rosół podawany jako zupa. Bywa z
różnymi dodatkami. Czasami podawany na zimno. Consommé wygląda lepiej
w menu niż zwykły rosół.
> i creme fraiche.
Ja tam się może nie znam, ale Larousse Gastronomique podaje, że to
świeża kwaśna śmietana.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:50:24
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?Le mercredi 7 janvier 2004 ? 22:33:33, iKinga a écrit :
> chodzi mo konkretnie o consomme i creme fraiche. Z tego co sie domyslilam to
> pierwsze z nich to rodzaj bulionu, a drugie smietany.
Tak
> Bardzo prosze o uscislenie.
Consommé jest rosolem z miesa lub z ryby. Cr?me fraîche to smietanka
(zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
Jezeli chcesz czyms zastapic to moze napisz w jakim przepisie...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:52:59
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:889845750.20040107225024@yahoo.com...
> Consommé jest rosolem z miesa lub z ryby. Crčme fraîche to smietanka
> (zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
>
> Jezeli chcesz czyms zastapic to moze napisz w jakim przepisie...
>
Dziekuje bardzo, mam kilka przepisow na zupy miedzy innymi krem z selera i
krem z kasztanow.
kinga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:54:41
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?
Hanna Burdon wrote:
>
> > Crčme fraiche to smietanka
> > (zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
> Poważnie??? A w Anglii pod nazwą creme fraiche sprzedają właśnie kwaśną
> śmietanę - tzn. nie jest aż tak kwaśna, jak nasza kwaśna, ale słodka też
> zdecydowanie nie jest! A jaką to ma we Francji konsystencję? Da się wylać z
> pudełeczka?
>
> Hania
W USA tez. Jak chce zastapic creme fraiche w przepisie, to mieszam pol
na pol slodka i kwasna smietane. A taka kupiona w sklepie w pudelku
(marki francuskiej) tez jest gestawa, nie az tak, jak kwasna, ale
bardziej gesta, niz sllodka. W smaku tez jest kwasniejsza od slodkiej.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 21:58:38
Temat: Re: co to jest i czym to ewentualnie zastapic?On Wed, 7 Jan 2004 23:07:54 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Le mercredi 7 janvier 2004 ŕ 22:49:13, Hanna Burdon a écrit :
>
>>> Crčme fraîche to smietanka
>>> (zazwyczaj 30%) to znaczy smietana slodka (nie polska kwasna)
>> Poważnie??? A w Anglii pod nazwą creme fraiche sprzedają właśnie kwaśną
>> śmietanę - tzn. nie jest aż tak kwaśna, jak nasza kwaśna, ale słodka też
>> zdecydowanie nie jest! A jaką to ma we Francji konsystencję? Da się wylać z
>> pudełeczka?
>
>Da sie, ale z trudem ;-)
>
>Na francuskiej grupie (fr.rec.cuisine) sa Anglicy i Amerykanie
>mieszkajacy we Francji ktorzy rozpaczaja z powodu braku kwasnej smietany we Francji
;-)
>
>
>Ewcia
to niech cichcem dodaja do niej greckiego jogurtu.....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |