Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pączki parzone pączki parzone

Grupy

Szukaj w grupach

 

pączki parzone

Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!ne
ws.aster.pl!not-for-mail
From: Małgorzata Wieczorek <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pączki parzone
Date: Thu, 3 Feb 2005 00:33:18 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 34
Message-ID: <ctrnul$1m7v$1@mamut1.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.65.4.69
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mamut1.aster.pl 1107387157 55551 10.65.4.69 (2 Feb 2005 23:32:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Feb 2005 23:32:37 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230235
Ukryj nagłówki

Stary przepis, z roku 1904, sprawdzony, zawsze z niego robię, gdy mnie
najdzie fantazja pączki zrobić, może kogoś zainteresuje.

Funt ~ 400g, kwarta ~ 1 litr, kwaterka ~ 1/4 litra a przynajmniej tak
było podane przy przepisie i według takich przeliczeń zawsze robię, nie
mam zamiaru wdawać się w dyskusję czy prawidłowo przeliczone, jaki to
funt itp. A i jeszcze łut ~ 13g. Aha - ja się nigdy nie bawię z gorzkimi
migdałami (gdzie je dostać?), tylko daję połowę zapachu migdałowego
(wiem, herezja) i zamiast prawdziwej wanilii, cukier wanilinowy. (Brrr!)
A masła nie klaruję, tylko rozpuszczam ;)

Funt mąki zaparzyć pół kwartą gorącego mleka, rozbijać, aż ostygnie,
wlać 1/4 funta drożdzy rozczynionych w kwaterce letniego mleka, i wsypać
jeszcze funt mąki. Ciasto wymieszać kilka razy i odstawić żeby podrosło.
Tymczasem 10-12 żółtek ubić z 1/2 funtem pudru, dodać łut tłuczonych nie
obieranych gorzkich migdałów, 1/4 tłuczonej laski wanilii lub trochę
startej skórki cytrynowej. Żółtka ubić doskonale do białości, następnie
je wlać do rozczynu, dosypać jeszcze pół funta lub więcej mąki, aby
ciasto było gęste i wlać 1/2 funta sklarowanego masła, wyrabiając
ciasto, póki od ręki odstawać nie będzie, wreszcie pozostawić w cieple
do wyrośniecia. Jak tylko ciasto wyrośnie formować pączki.

Tutaj był opis jak to robić, ze stolnicą itp, ale mi się nigdy nie chce
tak bawić. Urywam kawałek i formuję w ręku, nadziewając powidłami jak
knedle. Ciasto jest fajne i się nie lepi ręki. I pyszne pączki wychodzą.
Dzisiaj też zrobiłam, polukrowałam prawdziwym gotowanym cytrynowym
lukrem. I ufetowałam się jak bąk. Jutro będę przemocą każdego karmić,
kto mi się pod rękę nawinie ;) Zaraz sobie jeszcze w nagrodę wezmę
kieliszek Bailey's :)

Tłustoczwartkowe pozdrowienia dla wszystkich łakomczuchów ;)

M

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?