Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.polbox.pl!not-for-mail
From: "Agnes" <...@...c>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: przepis na domowy twarog
Date: Thu, 11 Dec 2003 09:03:37 +0100
Organization: Swiat Internet S.A. - Grupa Netia
Lines: 23
Message-ID: <br97v0$7qq$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: abc.trzepak.pl
X-Trace: news.polbox.pl 1071129376 8026 213.186.71.228 (11 Dec 2003 07:56:16 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Dec 2003 07:56:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182753
Ukryj nagłówki
Przez przypadek znalazlam na Gazecie Wyborczej przepis na twarog domowej
roboty - ostatnio ktos szukal, moze sie przyda...
Twaróg domowy
Materiały pochodzą z Multimedialnej Książki Kucharskiej "Kuchnia Polska -
najlepsze przepisy", wydanej przez wydawnictwo Fan 22-06-2001 14:13
2 godz + 4 godz 4 l zsiadłego mleka, 500 ml śmietany, sól
Mleko i śmietanę wlać do garnka i wymieszać. Garnek z mlekiem wstawić do
większego garnka, do którego wlać tyle wody, żeby nie sięgnęła brzegu garnka
z mlekiem. Mleko ze śmietaną podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż
serwatka oddzieli się od płynu. Serwatka jest oddzielona, gdy łyżka włożona
do mleka po wyjęciu jest oblepiona grudkami twarogu. Ostudzić serwatkę,
wkładając garnek do naczynia z zimną wodą i kilkakrotnie zmienić wodę, gdy
się ogrzeje. Całkowicie ostudzoną serwatkę wylać na sito wyłożone gazą,
osolić z wierzchu i pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia. Odciśnięty
twaróg podawać.
--
Agnes
|