Data: 2005-04-17 12:13:38
Temat: schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak
Od: Tomasz Dajczak <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pichcąc dzisiaj niedzielny obiad postanowiłem odświeżyć oklepanego do
bólu schaboszczaka:
pokrojony w plastry schab posmarowałem musztardą sarepską
posypałem ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i suszonym czosnkiem
ku zgrozie żony utłukłem pomusztardowany schab na cienkie kotlety
(o dziwo pryskało musztardą znacznie mniej niż się spodziewałem)
przet potłuczeniem z drugiej strony powtórzyłem musztardzenie i
przyprawianie
zostawiłem na pół godzinki
obtoczyłęm w mące, jajku i bułce tartej
i usmażyłem na złoty kolor na oliwie z oliwek
do tego ziemniaczki z wody po nowemu, to znaczy:
obrałem, wrzuciłem do gara z osoloną wodą
dorzuciłem do tego suszonego koperku, gorczycy, pieprzu, suszonej cebuli
i kminku
ugotowałem i odcedziłem
udusiłem z dodatkiem oliwy extra virgin
do tego dwa bardzo ważne fakty:
używałem soli ciechocińskiej
ubrany byłem w fartuszek w gwiazdki
smacznego :-)
--
Tomasz Dajczak
W Obiektywie - Fotografia Artystyczna
http://wobiektywie.republika.pl
|