Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zrobilam golonke w piwie i pytam
Date: Thu, 31 Jul 2003 10:04:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <bgaii4$89f$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.134.138.130
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059638661 8495 213.134.138.130 (31 Jul 2003 08:04:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Jul 2003 08:04:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167460
Ukryj nagłówki
Ktos jakies czas temu robil wedlug pomyslu Maklowiczowego i pochwalil sie,
ze pyszna. Nie mam pojecia, czy ja nadazalam za przepisem, bo informacja o
skladnikach byla nieco lapidarna, ale postanowilam sie kierowac nosem. I
oto, co wyszlo:
Golonke postanowilam odkroic od kosci, przyprawilam dosc mocno czosnkiem
granulowanym, pepperoncino, pieprzem, zielem angielksim (zmielilam),
leciutko czabrem, cos tam sypnelam pieprzu caynenne. Slowem, ostre to bylo.
Polezalo troche i wrzucilam to na patelnie celem podsmazenia i
przyspieszenia calego procesu (przerazily mnie 2 godziny pieczenia w
piekarniku). Podsmazone mieso dalam do naczynia zaroodpornego i co rusz po
troszeczke podlewalam piwem w trakcie pieczenia. Piekarnik ustawiony byl na
200 st, ale to zadna informacja, bo ja mam piekarnik zepsuty i w rezultacie
on nagrzewa sie bardziej, niz ustawia sie na termometrze. Miesko pieklo sie
w piwie jakies 45 minut.
Wyszlo bardoz smaczne. To pierwsza w zyciu zjedzona przeze mnie golonka i
debiut w dziedzinie przyrzadzania. Zjedzona zostala z salatka i popita piwem
oczywiscie.
A teraz pytania:
a) co jeszcze mozna udoskonalic i zmienic w tym procesie produkcyjnym?
b) zamierzalam dodac do pieczenia pokrojona w kosteczke cebule, ale sie
powstrzymalam, bo nie wiedzialam, jak ona z tym piwem. Z cebula tez wychodzi
smaczne?
Jest szansa na powtorke, bo zostala jeszcze surowa golonka :)
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
|