Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-mail
From: "MeWash" <m...@8...p0l>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Botwinka - jak sie za to zabrac?
Date: Thu, 8 Jun 2006 13:27:43 +0200
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 29
Message-ID: <e691js$q3u$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-21-151.torun.mm.pl
X-Trace: news.mm.pl 1149766077 26750 81.190.21.151 (8 Jun 2006 11:27:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Jun 2006 11:27:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0623-1, 2006-06-06), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270499
Ukryj nagłówki
Witam!
Potrzebuję waszej pomocy odnośnie botwinki. Jako, że to teraz ja
jestem w domu odpowiedzialny za przygotowywanie obiadków, muszę
przejść próbę botwinki ;) Dostałem od teściowej olbrzymią porcję
młodych buraczków i nie wiem co właściwie się z nimi robi.
Przeszukałem (troche pobieżnie) internet ale nie znalazłem
informacji jak się za te liscie zabrać. Co właściwie się bierze
do przygotowania zupy: całość, same liście czy może liście
z łodygami? Kiedy je wrzucić do bulionu: zaraz po przygotowaniu
(wyjęciu porcji rosołewej), przed innymi warzywami czy na samym
końcu? Nie chcę robić chłodnika. Pamiętam, że u nas jadano botwinkę
na ciepło razem z ćwiartkami jajek.
Jeśli chodzi o ilość buraków to mam taki olbrzymi pęczek - taki
że aż trudno objąć dłońmi. Jaką ilość zupy/wody przygotować żeby
zużyć całość?
Co dodać z innych warzyw? Marchew? Ziemniaki? Coś jeszcze?
Aha - napewno będę chciał na koniec zabielić. Jogurt naturalny
może być?
Uff! ;D Liczę na Was :D Obiad tuż tuż :DD
--
serdecznie pozdrawiam ..MeWash..
--- http://www.mewash.prv.pl ---
http://miniurl.pl/akwa-webring
Miłosz Nowicki - Toruń GG#596253
|