Data: 2004-05-22 17:37:50
Temat: Ciasto dla... Waldka? Canele [p]
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ktos kiedys szukal przepisu na ciasto o wilgotnej, gliniastej
konsystencji. O ile mnie skleroza nie myli, to byl to Waldek. Wlasnie
cos dla niego znalazlam, sa to canele, z akcentem nad ostatnim e,
ciastka pochodzenia z Bordeaux, po raz pierwszy upieczone w 1519 roku.
Wbrew nazwie wcale nie zawieraja cynamonu, natomiast po upieczeniu sa
cynamonowego koloru. Tak samo nazywaja sie foremki, w ktorych sie je piecze.
Przepis dopiero znalazlam i bede ciastka robic jutro, dam znac jak efekty.
Potrzeba (na 12 sztuk):
0.5 litra tlustego mleka
2 jajka + 1 zoltko
1 laska wanilii
125g maki
1 lyzeczka oleju
225 gram cukru
lyzka rumu
Potrzebne beda takze specjalne foremki do canele, sa ta niewielkie, dosc
waskie, ale wysokie babeczki, mysle, ze z braku laku inne babeczki tez
beda dobre.
Przygotowanie:
1. dzien
Zagotowac mleko z laska wanilii, ostudzic. Ubic jajka, dodawac po trochu
cieple mleko, cukier, make i olej. Wszystko porzadnie wymieszac, dodac
rum. Przykryc ciasto dokladnie folia i wsadzic do lodowki.
2. dzien
Rozgrzac piekarnik do 170 stopni.Foremki natluscic, posypac maka (2/3)
wymieszana z cukrem pudrem (1/3). Ciasto wymieszac raz jeszcze,
delikatnie, zeby nie wprowadzic zbyt duzo powietrza. Napelnic nim
foremki do 3/4 wysokosci, piec 1.5 godziny, nie bac sie, ze beda bardzo
brazowe, takie powinny byc. Sprawdzic patyczkiem, czy upieczone.
Natychmiast po upieczeniu wyjac z foremek i studzic na kratce.
Ciastka sa na wierzchu chrupiace od wytworzonego karmelu, w srodku
miekkie, gliniasto - zakalcowate, bardzo slodkie i pyszne.
Tutaj mozna zobaczyc jak wygladaja: http://www.canele.com/
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|