Data: 2005-10-07 09:32:12
Temat: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
Od: "Marcin Nadolczak" <m...@w...uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam serdecznie grupowiczów, skorzystałem z przepisu na ciasto na pizze,
który pojawił się w ostatnim wątku o tym:
300g mąki
15g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
Nie wiem co zrobiłem źle, ale za bardzo nie wyszło to ciasto. Może
podpowiecie coś to sprubuje jeszcze raz.
Drożdże z cukrem i z ciepłą wodą wymieszałem. Gdy zaczęły się pinić dodałem
oliwe z czosnkiem. Wymieszałem, no i dodając mąkę ugniatałem ciasto. Potem
odstawiłem w misce nakrytej ręcznikiem koło kuchenki, podpaliłem dwa gazy i
20 mimut rosło. Po tym czasie jak zdusiłem moją kulke ciasta to wyleciało z
niej powietrze. Rozwałkowałem dodałem ananasa, kukurydze, szynke, pomidorka,
ogórka, ser i do piekarnika i polałem ketchupem.
Problem jest w tym, że ciasto strasznie zalatywało drożdżami (chyba nie
powinno tak być) - może za krótko rosło ciasto?
Druga rzecz, to to, że coś było tam takie kwaśne, jakby ocet - czy to przez
to, że polałem pizze przed włożeniem do piekarnika ketchupem?
--
Pozdrawiam
[POZ] Marcin "Pigas" Nadolczak
Pisząc do mnie na prv zmień UK na PL
GG # 1403014
|