Data: 2011-09-21 20:10:37
Temat: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
...mi :-)
http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
Polecam!
--
XL
|