Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Michal Waszkiewicz" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: GOTOWANIE MAKARONU - oświecenie ?
Date: Thu, 4 Jul 2002 12:04:08 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: w...@p...onet.pl@gw-ipartners.e-point.pl
Message-ID: <ag16hd$2qe$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gw-ipartners.e-point.pl
X-Trace: news.onet.pl 1025777005 2894 217.153.26.146 (4 Jul 2002 10:03:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jul 2002 10:03:25 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114954
Ukryj nagłówki
Witam,
Jestem maniakalnym zwolennikiem kuchni włoskiej i wszelaki makaron akceptuje
tylko pod postacia "al dente". W koncu "pasta" to nie kluchy.
Ostatnio znalazlem na mniammniamie jakis przepis, w ktorym jest o
"bulgotaniu makaronu", mysle wiec, ze warto podzielic sie nieco innym
podejsciem.
Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym czesto wprawiam w panike
tradycjonalistow, a ostatnio nawet znajomego Wlocha (metoda jest nolens
volens wloska)... Trace przez to zwykle jedna-dwie minuty, ale zwykle mnie
na to stac ;)
Gotowany normalnie, tj. bulgocacy makaron traci wiele dobrych rzeczy, ktore
ma w srodku - po prostu sie wyplukuja, a jak lezy sobie w goracym, to
wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam goraco - najlepiej sprawdzic
gotujac rownoczesnie na dwa sposoby - roznice momentalnie czuje sie w smaku
!
Ogolnie patent jest taki, ze do wrzacej osolonej wrzucam makaron i po 30
sekundach - gora minucie - wylaczam grzanie. Klasycznie powinno byc tak, ze
potem na garnku laduje lniana sciereczka, ja jednak najczesciej ufam
pokrywce. Makaronik dochodzi perfekcyjnie i bez stresu, ze cokolwiek
przywrze. Czas - zwykle taki, jak na opakowaniu, bo al dente przy normalnym
gotowaniu wymaga skrocenia o 1-2 min, wiec w tym ukladzie znosi sie to przez
brak bulgotania.
Sprobujcie !
Pozdrawiam,
MW
|