Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Lasagna?
Date: Sun, 18 Sep 2005 22:52:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <v...@k...ath.cx>
NNTP-Posting-Host: dll217.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1127076754 19769 83.24.41.217 (18 Sep 2005 20:52:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Sep 2005 20:52:34 +0000 (UTC)
X-Face: NRDu]._'AgcjqFgK`HM[2E|t&y|`vTlw$|Kfj4c0*hleIZ3=kd$<$I]xP3`VNomq"Y1m6E;
:Q2Hmg@`xdS/CNS*.C3.9\pk}E|o=|q2.)%N*fe/x'AAIa|"!Ou
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248143
Ukryj nagłówki
Robiłem ostatnio dwa razy Lasagne - w sumie tragicznie nie wyszła ale
zawsze coś mi się nie podobało. :\
Pierwszy raz zrobiłem z mięsem (wołowe mielone obsmażone z czosnkiem w
oliwie), serem (Rokpol i Mozarella) i sosem pomidorowym (mojej roboty -
dawałem tu przepis z okazji szybkiej kolacji dla dwojga). Problem miałem
z makaronem - byłem trochę skacowany ;) (a musiałem jakoś zużyć
składniki bo by się popsuły) i źle obgotowałem makaron na to. Tzn.
wrzuciłem do garnka (tak jak normalnie makaron - z reguły wychodzi mi
bardzo dobry, osolona woda, trochę oliwy, wolny ogień, duży gar itd.)
ale się niemiłosiernie posklejały - połowę musiałem wyrzucić, z reszty
zrobiłem i było całkiem OK.
Wczoraj zrobiłem z samym serem (bez mięsa) i z nieugotowanego makaronu -
dałem więcej sosu, sporo oliwy i od czasu do czasu podlewałem sosem w
krytycznych miejsach - makaron dużo "pije". No ale i tak wyszła prawie
OK tylko nieco sucha.
Więc:
1. Jak ugotować makaron aby się nie posklejał?
2. Lepiej robić z ugotowanego czy suchego?
3. Co można jeszcze dodać zamiast mięsa (moja kochanka nie lubi). ;)
Myślałem o białym serze czy rukoli czy szpinaku (jak przygotować taki
farsz?).
4. Co robić aby była soczysta, makaron nie wysychał zbytnio u góry?
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
|