Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mleko - biała śmierć. Mleko - biała śmierć.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mleko - biała śmierć.

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Mleko - biała śmierć.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Sat, 22 Sep 2012 14:51:06 +0200
Message-ID: <p...@4...net>
Lines: 66
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.133.124
X-Trace: 1348318359 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26689 79.191.133.124:49277
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348277
Ukryj nagłówki

"(...)W rzeczywistości jednak mleko jest najtrudniejszym do strawienia
pokarmem. Ze względu na jego płynną postać, niektórzy piją je jak wodę,
kiedy odczuwają pragnienie, co jest poważnym błędem. Kazeina, stanowiąca
około 80 procent białka w mleku, tworzy zwartą masę natychmiast po dotarciu
do żołądka, co bardzo utrudnia jej trawienie. Co więcej, składnik ten jest
homogenizowany w mleku sprzedawanym w sklepach. Homogenizacja oznacza
wyrównanie zawartości tłuszczu w mleku poprzez jego mieszanie. Jest to
szkodliwe działanie, ponieważ podczas mieszania mleka wprowadzane jest doń
powietrze, które zamienia mleczny tłuszcz w utlenioną substancję
tłuszczową. Inaczej mówiąc, homogenizowanie mleka powoduje powstawanie
wolnych rodników i ma bardzo negatywny wpływ na nasze ciało.

Mleko zawierające utleniony tłuszcz jest następnie pasteryzowane w wysokiej
temperaturze przekraczającej 100°C. Wrażliwe na ciepło enzymy zaczynają być
niszczone przy temperaturze 93°C. Innymi słowy, mleko sprzedawane w
sklepach nie posiada ważnych enzymów, zawarty w nim tłuszcz jest utleniony,
zaś jakość białek została zmieniona na skutek wysokiej temperatury. Pod
pewnym względem mleko jest najgorszym rodzajem pożywienia.


(...)Największym nieporozumieniem w kwestii mleka jest to, że pomaga ono
zapobiec osteoporozie. Jako że ilość wapnia w naszym organizmie zmniejsza
się wraz z wiekiem, zaleca się pić dużo mleka celem powstrzymania
osteoporozy. To jednak duży błąd. Picie bowiem zbyt dużych ilości mleka w
rzeczywistości powoduje osteoporozę.

(...)Dlaczego więc w poczuciu wielu ludzi jogurt poprawia stan ich zdrowia?
Jogurt na przykład ?leczy? ich z zaparć. To ?lekarstwo? jest jednak w
rzeczywistości łagodną formą biegunki. Oto jak ten mechanizm mógłby
działać: Dorośli nie mają wystarczającej ilości enzymu rozkładającego
laktozę. Laktoza jest cukrem występującym w produktach mlecznych, jednak
poziom laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę, zmniejsza się z
wiekiem. Jest to naturalne o tyle, że mleko piją dzieci, nie dorośli.
Inaczej mówiąc, laktaza jest enzymem, którego dorośli nie potrzebują.

Jogurt jest bogaty w laktozę. Tym samym, spożyty jogurt nie zostanie
prawidłowo strawiony z racji braku enzymów laktazy, co z kolei prowadzi do
niestrawności. W skrócie, spożywanie jogurtu wywołuje u wielu osób łagodną
formę biegunki, prowadzącą do wydalenia zalegającego stolca, co jest
błędnie brane za wyleczenie zaparcia.

Przy codziennym spożywaniu jogurtu stan jelit się w końcu pogorszy. Mówię
to z całą odpowiedzialnością, w oparciu o własne kliniczne obserwacje.
Jeśli będziesz spożywać jogurt codziennie, zapach stolca i gazów stawać się
będzie coraz bardziej nieprzyjemny. Będzie to sygnałem zaburzenia równowagi
jelitowej. Źródłem zaś przykrego zapachu są toksyny wytwarzane w okrężnicy.
Z tego powodu, pomimo pochlebnych opinii o zdrowotnych właściwościach
jogurtu (który najbardziej zachwalają producenci), pod wieloma względami
nie jest on bynajmniej dobry dla organizmu.

(...)Powinniśmy spożywać mleko tylko w okresie niemowlęctwa, przy czym musi
to być mleko z piersi. Nie jesteśmy przystosowani do picia mleka innych
zwierząt. Dlatego też jako dorośli po prostu nie powinniśmy spożywać
nabiału. Uważam, że wyeliminowanie z diety nabiału i glutenu przyniesie
korzyść każdemu, zaś kluczem do pełni zdrowia jest zastosowanie diety
redukcyjnej do wykrycia własnych alergii na pokarmy i ich nietolerancji.
Poza różnorodnymi dolegliwościami wrażliwość na pokarmy może przejawiać się
jako niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na przewlekłe schorzenia,
nawet jeśli wrażliwość na pokarmy nie jest ich przyczyną, a to z kolei
prowadzi do chronicznego stanu zapalnego, oznaczającego właśnie chorobę!"


Więcej:
http://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-
mleko-jest-takie-zle/
--
XL z kubasem prosto od krowy (czyli niehomo)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.09 Dawid
22.09 rageofhonor
22.09 Ikselka
22.09 Ikselka
22.09 u...@d...invalid
22.09 Stalker
22.09 czeremcha
22.09 Qrczak
22.09 medea
25.09 Waldemar Krzok
25.09 Ikselka
25.09 Waldemar Krzok
25.09 Ikselka
26.09 Marek
26.09 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6