Data: 2003-09-02 08:17:54
Temat: Odp: Ekipa pani Be-zaśmiecanie grupy
Od: "Gosia_KIKI" <g...@N...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik bakszysz <m...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bj1bd7$ivu$...@n...news.tpi.pl...
> Pojawiła się grupa osób, która zaśmieca grupę łamiąc wątki i wstawiając ni
z
> gruszki ni z pietruszki
Jesli chodzi o gruszki to ja mam zamiar zrobic marynowane. Wyszperalam sobie
przepis i wklejam jakby ktos chcial skorzystac. Niestety nie znam autora,
ale oto przepis:
Gruszki:
1 i 1/2 kg twardych grszek lub niezbyt dojrzałych klapsów (właśnie takie
miałam),
1 kg cukru,
szklanka octu winnego (ja użyłam jabłkowego),
10-15 ziaren czarnego pieprzu,
kilka goździków,
kawałek laski cynamonu,
2 listki laurowe,
sok z jednej cytryny.
Gruszki umyć, obrać, duże przekroić na połowę, włożyć do zimnej wody
zakwaszonej sokiem z cytryny.
Ocet, 2 szklanki wody, cukier i resztę przypraw zagotować.
Gruszki włożyć do zalewy, gotować na wolnym ogniu do chwili jak troszeczkę
zmiękną - około 15 minut.
Cynamon wyjąć z zalewy. Gruszki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą i
zamknąć. Pasteryzować ok. 5 minut. Ja nie pasteryzowałam tylko otuliłam
kocykiem. Zamknęły się.
Pozdrawiam,
--
***Gosia_KIKI***
|