Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "@" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Jaką patelnię lupić?
Date: Tue, 17 Feb 2015 20:35:29 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 52
Message-ID: <mc056n$ijm$1@node1.news.atman.pl>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54df94f4$0$2194$65785112@news.neostrada.pl>
<mbpmtg$agv$1@usenet.news.interia.pl>
<54e08a52$0$24204$65785112@news.neostrada.pl>
<6enu6b2o0jl9$.1auemshlidevf$.dlg@40tude.net>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<mbr8o9$65d$1@mx1.internetia.pl>
<54e1b2a2$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mbtk4b$37q$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mbtk5o$t8i$1@node2.news.atman.pl>
<1ahgu97rn564y$.4yvxlt4jp653.dlg@40tude.net>
<mbtkvk$u8h$1@node2.news.atman.pl>
<12xigjhiow84g$.80jhalae36r.dlg@40tude.net>
<mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl> <mbu5tj$gu7$1@dont-email.me>
<mbutq8$6p7$1@node2.news.atman.pl> <mc03v2$9hc$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 89-68-117-198.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1424201751 19062 89.68.117.198 (17 Feb 2015 19:35:51
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Feb 2015 19:35:51 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <mc03v2$9hc$1@dont-email.me>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18197
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6002.18463
X-Antivirus: avast! (VPS 150217-1, 2015-02-17), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361609
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:mc03v2$9hc$1@dont-email.me...
> "Stefan" <s...@o...pl> wrote in message
> news:mbutq8$6p7$1@node2.news.atman.pl...
>> Jako Centuś rodowity znam oba te kioski na Starym i Nowym Kleparzu.
>> Świeże dorsze lub ich elementy przyjeżdżają SCHŁODZONE, na lodzie.
>> Chyba rozumiesz, jaka jest różnica między SCHŁODZONYM
>> a ZAMROŻONYM?
>
> Różnicę kojarzę, problem mam tylko z uwierzeniem
> że rzeczywiście są niemrozone.
>
>> Bodajże w czwartki jest dostawa Cargo lotniczego świeżych krabów
>> i innych owoców morza dla niektórych (naprawdę dobrych) restauracji
>> krakowskich.
>
> I pytanie takie: jeśli tylko w czwartki jest dostawa, to co te naprawde
> dobre restauracje podają na talerz gościom we środy? Pomyślałeś?
>
>> Żywe krewetki też. A jak rozpoznaje się, czy dany produkt
>> (ryba, owoce morza, ostrygi) są naprawdę świeże? Bo się ruszają!!!!
>
> Tak, to dobra metoda przy kupowaniu całych, żywych ryb za które
> płaci się duże premium cenowe. Gorzej tylko że była mowa o filetach.
> Jak poznasz że te filety leżące na Kleparzu są świeże/mrożone?
> Bo ruszać się, - zapewniam Cię - już nie będą.
>
>
>> Targi rybne były z reguły pierwszym lub jednym z pierwszych miejsc,
>> jakie odwiedzałem podczas wędrówek po tym świecie...
>
> To opowiedz jak rozpoznajesz świeże filety od tych rozmrożonych.
> Bo nie sztuka kupić świeże morskie ryby gdzieś w miasteczku
> portowym - z Krakowem już gorzej, bo tylko barki-restauracje pod
> Wawelem zakotwiczone... ;-)
Podpisuje sie rekami, nogami i ogonem.
Napisz jak rozpoznac, bo jezeli miara ma byc tylko "ruszanie sie" to mozna
ja stosowac wylacznie do ryb kupowanych z hodowli, swiezo po "ubiciu".
Zadna ryba kleparska czy marketowa nie drgnie na ulamek milimetra, bo jej
nerwy sa martwe.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|