Data: 2015-02-17 21:28:37
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 11:54:19 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 10:58 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 2015-02-17 o 10:48, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Pani Ewa napisała:
>>>
>>>> BTW Mam pytanie - czy sól morska jest tak samo trwała jak zwykła sól
>>>> kamienna? Mam w lodówce w woreczku taką sól (prawdopodobnie). Jest
>>>> brunatna, w kryształkach. Od początku była taka jakby lekko wilgotna,
>>>> dlatego od razu włożyłam ją do lodówki. Zastanawiam się, czy po kilku
>>>> latach jeszcze można ją spożyć.
>>> To chyba nie był najlepszy pomysł. Sól robi się wilgotna, bowiem jest
>>> higroskopijna z natury swojej, chłonie wilgoć z powietrza. W lodówce,
>>> w niskiej temperaturze, chłonie jeszcze mocniej. Oczywiście do granic
>>> możliwości, które już tam prawdopodobnie osiągnęła. Zaszkodzić jej to
>>> nie zaszkodziło -- sól, a właściwie sole, bo tam nie tylko chlorek sodu,
>>> nie znikną przecież ani się nic nie przemienią, nie przestaną być słone.
>>> Nie ma też obaw, że tam się coś niedobrego wdało -- sól z takich
>>> własności
>>> słynie. Nie trzeba jej wyrzucać na podeptanie przez ludzi. Najlepiej
>>> nazad
>>> wysuszyć. Niekoniecznie na słońcu, jak (być może) za pierwszym razem.
>>> Może
>>> być choćby piekarnik z termoobiegiem (z funkcją grilla).
>>
>> O to, że przestanie być słona się nie obawiam. Nie wiem natomiast, co w
>> takiej soli morskiej oprócz soli może być. Krótko mówiąc - jaka jest
>> zawartość soli w soli. Od początku wyglądała mi ona bowiem podejrzanie
>> (jakieś takie brunatne w niej cząsteczki), zwłaszcza że tak do końca nie
>> byłam pewna, co to w ogóle jest, bo nie kupowałam tego, a dostałam w
>> prezencie.
>> Myślę, że do zamarynowania w niej łososia, to nawet nie ma potrzeby jej
>> suszenia.
>
> Ewa, zastanów się, co Ci przeszkadza odrobina wilgoci w soli?
Alem się obśmiała - "zepsuta sól", albo nawet to "coś", co w niej sobie
jest - nie ma to jak ta grupa :-D
:-D
:-D
|