Data: 2015-02-17 21:56:57
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:01:34 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "@" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:mc056n$ijm$...@n...news.atman.pl...
>
> Podpisuje sie rekami, nogami i ogonem.
> Napisz jak rozpoznac, bo jezeli miara ma byc tylko "ruszanie sie" to mozna
> ja stosowac wylacznie do ryb kupowanych z hodowli, swiezo po "ubiciu".
> Zadna ryba kleparska czy marketowa nie drgnie na ulamek milimetra, bo jej
> nerwy sa martwe.
>
> Pozdrawiam
> @
>
> ***************************
> Mięso ryb białych np. dorsz, najpewniej można rozpoznać po jego
> sprężystości, jędrności. Często filety są oskórowane, więc na tzw. linii
> środkowej występuje (nie wiem jak to okreslić) taki jakby teczowy poblask,
> coś podobnego do tęczy utworzonej z kropli benzyny puszczonej na wodzie. U
> ryb rozmrożonych mięso mięso jest lekko matowe, nie tak błyszczące jak u
> świeżych.
> Można potrenowac np. na karpiu, czy innej rybie świeżej, żywej. Zabij ją,
> sfiletuj i część połóż na pokruszonym lodzie a część zamroź i rozmroź po
> nawet dwóch, trzech dniach. Obejrzyj ją dokładnie, naprawdę widać różnicę.
> pozdr
> Stefan
Ja rozpoznajęprosto: mięso zamrażane i potem rozmrożone jest jakby
przesycone wodą, wodniste, po naciśnięciu palcem nie wraca do poprzedniego
kształtu. Mięso świeżej ryby takie absolutnie nie jest,jest zwięzłe i
sprężyste.
|