Data: 2015-02-17 21:01:34
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "@" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:mc056n$ijm$...@n...news.atman.pl...
Podpisuje sie rekami, nogami i ogonem.
Napisz jak rozpoznac, bo jezeli miara ma byc tylko "ruszanie sie" to mozna
ja stosowac wylacznie do ryb kupowanych z hodowli, swiezo po "ubiciu".
Zadna ryba kleparska czy marketowa nie drgnie na ulamek milimetra, bo jej
nerwy sa martwe.
Pozdrawiam
@
***************************
Mięso ryb białych np. dorsz, najpewniej można rozpoznać po jego
sprężystości, jędrności. Często filety są oskórowane, więc na tzw. linii
środkowej występuje (nie wiem jak to okreslić) taki jakby teczowy poblask,
coś podobnego do tęczy utworzonej z kropli benzyny puszczonej na wodzie. U
ryb rozmrożonych mięso mięso jest lekko matowe, nie tak błyszczące jak u
świeżych.
Można potrenowac np. na karpiu, czy innej rybie świeżej, żywej. Zabij ją,
sfiletuj i część połóż na pokruszonym lodzie a część zamroź i rozmroź po
nawet dwóch, trzech dniach. Obejrzyj ją dokładnie, naprawdę widać różnicę.
pozdr
Stefan
|