From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <7...@n...onet.pl>
Subject: Odp: Sos do gołąbków
Date: Wed, 30 May 2001 10:08:23 +0200
Lines: 29
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3b14abf5$1@news.ircx.pl>
X-Trace: 30 May 2001 10:14:45 +0200, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.formus.pl!news.bsi.net.pl!news.vogel
.pl!news.ircx.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53124
Ukryj nagłówki
Użytkownik <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7dbf.00000001.3b14a7f5@newsgate.onet.pl...
> Mam pytanie jak w tytule - jak otrzymać dobry sos do gołąbków. Szczerze
mówiąc
> to bardzo zasmakował mi sos w zwyczajnych gołąbkach kupowanych w słoikach,
> nigdy jednak nie udało mi się zblizyć do tego smaku (stosowany u mnie w
domu
> sos to pop prostu mąka+przecier pomidiorowy+sól+papryka)
>
> Pewnie to kwestia jakiesik przypraw, ba ale jakich
> Jakies pomysly?
>
> Rafal
Moja teściowa do gołąbków kupuje sos do spagetti knorra, ale samemu można
taki sos zrobić - drobniutko posiekaną cebulkę (i czosnek, jak ktos lubi)
zezłocić na oliwie, do tego dodać dobry koncentrat i wodę albo jeszcze
lepiej taki gęsty sos pomidorowy z kartonu (sa takie 1/2 litra), nie trzeba
wcale mąki, przyprawy i jeśli ma być jak do spagetti, to oregano, bazylię,
można tez dodac kawałek bulionu warzywnego w kostce,
dodawanie mąki, to jak dla mnie oczywiście, jakos psuje smak sosu
pomidorowego
pozdrawiam
Basia
|