Data: 2001-05-30 08:08:23
Temat: Odp: Sos do gołąbków
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7dbf.00000001.3b14a7f5@newsgate.onet.pl...
> Mam pytanie jak w tytule - jak otrzymać dobry sos do gołąbków. Szczerze
mówiąc
> to bardzo zasmakował mi sos w zwyczajnych gołąbkach kupowanych w słoikach,
> nigdy jednak nie udało mi się zblizyć do tego smaku (stosowany u mnie w
domu
> sos to pop prostu mąka+przecier pomidiorowy+sól+papryka)
>
> Pewnie to kwestia jakiesik przypraw, ba ale jakich
> Jakies pomysly?
>
> Rafal
Moja teściowa do gołąbków kupuje sos do spagetti knorra, ale samemu można
taki sos zrobić - drobniutko posiekaną cebulkę (i czosnek, jak ktos lubi)
zezłocić na oliwie, do tego dodać dobry koncentrat i wodę albo jeszcze
lepiej taki gęsty sos pomidorowy z kartonu (sa takie 1/2 litra), nie trzeba
wcale mąki, przyprawy i jeśli ma być jak do spagetti, to oregano, bazylię,
można tez dodac kawałek bulionu warzywnego w kostce,
dodawanie mąki, to jak dla mnie oczywiście, jakos psuje smak sosu
pomidorowego
pozdrawiam
Basia
|